*ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΜΑΝΕΜΕΤΑΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Aντίστροφα αρχίζει να μετράει ο χρόνος για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Η πολυπόθητη ρευστότητα για περισσότερους από 10.000 αγρότες του Νομού Καρδίτσας, αναμένεται να πιστωθεί στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, όπως γνωστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.
Η πληρωμή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης, αντί για το 50% που προβλέπει ο κανονισµός, καθώς η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ευρωπαϊκής επιτροπής για αυξημένη και πρόωρη προκαταβολή των ενισχύσεων ως μέτρο για την αντιµετώπιση των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι αγρότες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Στην παρούσα φάση, εκκρεμούν δύο ζητήματα για να προχωρήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών. Από τη μία απαιτείται να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες η Πειραιώς που ως είθισται αναλαμβάνει στον τραπεζικό τομέα τη διαδικασία. Από την άλλη μένει να αποσαφηνιστεί το ποσοστό της πρόσθετης ενίσχυσης της μέσης αξίας των δικαιωμάτων που έχουν να λάβουν μαζί με το «τσεκ» οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών οι οποίοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από το 2013 και μετά.

Ανησυχία για δασικούς

Ανησυχία επικρατεί λόγω των δασικών χαρτών και της δυσκολίας ταυτοποίησης των στοιχείων με τα αντίστοιχα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανησυχία την οποία εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αφού το θέμα των χαρτών δεν αποκλείεται να φέρει απώλεια δικαιωμάτων και να αφήσει εκτός τσεκ χιλιάδες δικαιούχους παραγωγούς.