Μητσοτάκης: Είμαστε σε πόλεμο- θα υπάρξουν μέτρα για τις επιχειρήσεις και το ΕΣΥ

Ζήτησε υπευθυνότητα από όλους στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες αναφέρθηκε στο γεγονός πως για την χώρα μας δεν υφίσταται ο φετινός στόχος του πλεονάσματος για 3,5%,. Όπως είπε, αύριο οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν νέες οικονομικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, όλες οι δαπάνες της Ελλάδας για την κρίση του κορονοϊού, και την μεταναστευτική κρίση, δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Το ίδιο και οι δαπάνες για προνοιακές δομές, άνεργους και στήριξη των εργαζόμενων. Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και λαμβάνονται μέτρα για να διασωθούν θέσεις εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού με κεφάλαια που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
.

Είμαστε σε πόλεμο

« Είμαστε σε πόλεμο με αόρατο εχθρό  και πρέπει να σώσουμε ανθρώπινε ζωές. Από αύριο κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα. Για φέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος του 3,5% για τη χώρα, όπως αποφασίστηκε χθες στο Eurogroup» ανέφερε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να μην υπάρξουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα υπάρξουν πόροι για τη στήριξη των επιχειρήσεων παγώνουν τα δάνεια μέχρι το Σεπτεμβρη και ανέφερε πως 2 δις ευρώ θα διατεθούν άμεσα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία.

Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής.

Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο.

Και όταν κάποιοι χάνουν πρώτοι την ευθύνη και την ανθρωπιά τους, δεν μπορούν μετά να αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος». Ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία»

Τέλος έκανε έκκληση να παραμείνουμε σπίτι για να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία. Το επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν και νέα μέτρα , κατέληξε ο πρωθυπουργός και πρέπει να δείξουμε υπομονή και καρτερικότητα

Για την κυβέρνηση παραμένουν τρεις στόχοι για την υγειονομική κρίση:

1. Περιορισμός του ιού

2. Ενίσχυση του συστήματος υγείας

3. Στήριξη οικονομίας και εργαζόμενων

Ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο του νέου κύματος των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, όπως η αναστολή λειτουργίας από αύριο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στη χώρα, απευθύνει νέο ηχηρό μήνυμα στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, υπενθυμίζοντας την κυβερνητική δέσμευση για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού.

Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ συνεχίζει τις τηλεδιασκέψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει αλλά και να ακούσει τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ήδη χθες επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.