Στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε νέα έκκληση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Τι είπε για τη Βρετανία και τη μετάλλαξη Δέλτα

Νέα έκκληση προς τους πολίτες, ιδίως προς τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσο στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο.

“Φέτος το καλοκαίρι έχουμε στη διάθεση μας περισσότερα όπλα από πέρυσι. Το κυριότερο ο εμβολιασμός” επισήμανε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε την αισιοδοξία πως εντός του καλοκαιριού θα χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και σημείωσε: «Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος, σχετικά εύκολα θα φτάσουμε στο 50% -55% του πληθυσμού σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερους, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και εργαζομένους στον τουρισμό να εμβολιαστούν. Κάνω εκ νέου έκκληση προς όλους να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης και να κάνουν το εμβόλιο. Θα ήταν πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως χώρα, τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ένας διακριτός κίνδυνος».

Στη συνέχεα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό, λέγοντας πως είχαμε την προνοητικότητα ως Ελλάδα να θέσουμε το θέμα όταν όλα ήταν μαύρα. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τις μετακινήσεις. Κάθε χώρα διατηρεί, εξάλλου, το δικαίωμα να δώσει ή να μην δώσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως το β΄εξάμηνο του έτους μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Όλα όμως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού».

“Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα”

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να ανοίγουν αγορές και από την άλλη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. «Έχουμε λόγους να ανησυχούμε για την ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δ, που υπάρχει στην Βρετανία. Κάθε νόμισμα έχει διπλή όψη» εξήγησε.

Όσον αφορά την κατάταξη της Ελλάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο, επισημαίνοντας παράλληλα «πως το άνοιγμα μεταξύ Μ. Βρετανίας και Πορτογαλίας τελικώς δεν ωφέλησε την Πορτογαλία, καθώς αυτή η χώρα είναι η δεύτερη στην Ευρώπη στο ποσοστό μετάδοσης της μετάλλαξης Δ».

“Η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους κλάδους της οικονομίας, εφόσον αυτό απαιτηθεί”

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα επεκταθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο, εξ ου και δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας» και πως «προφανώς και οι προκλήσεις θα παραμείνουν» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους κλάδους της οικονομίας, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

«Πρέπει να περάσουμε όμως στο στάδιο της “αποσωλήνωσης” της οικονομίας χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις. Η εντύπωση που έχω είναι πως ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Και εγώ είμαι αισιόδοξος πως το β΄ εξάμηνο θα είναι καλύτερο του αναμενομένου για να φθάσουμε στο 50% των εσόδων του 2019» σημείωσε επίσης και προσέθεσε:

«Όσο καλύτερα πάει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα για να εφαρμόσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και στο σκέλος της μείωση της φορολογίας.

Εξακολουθούμε να εκτιμούμε πως η ανάπτυξη το 2021 θα είναι στο 3,6%. Θα αναθεωρήσουμε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη μόνον, όταν έχουμε τις ακριβείς επιδόσεις του α’ εξαμήνου. Καλύτερα να είμαστε μετριοπαθείς, παρά υπερφίαλοι».

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως είναι μία μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά. «Ήταν μία τολμηρή πρόταση που καταθέσαμε πέρσι τον Μάρτιο και χρειάστηκε να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις για να γίνει πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι από τις πολύ ωφελημένες χώρες, έχει να εισπράξει τα επόμενα χρόνια κοντά στα 32 δια. ευρώ. Είμαι ικανοποιημένος γιατί το σχέδιο μας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν. Προφανώς αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει αναξιοποίητη. Σε αυτά τα ποσά να προσθέσετε και τους πόρους του επομένου ΕΣΠΑ» σημείωσε και προσέθεσε:

«Δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό της προηγούμενης 10ετίας. Θέλουμε ο τουρισμός να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία. Υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις. Τουρισμός και προστασία του περιβάλλοντος πάνε πλέον χέρι χέρι».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι:

«Προ της πανδημίας είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια να ξανασκεφτούμε το brand της χώρας. Το 2022 θα ξαναπιάσουμε το νήμα. Ο επόμενος χρόνος θα είναι αυτός που ως κυβέρνηση και Πολιτεία θα παρουσιάσουμε τη νέα ταυτότητα της χώρας που θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στο τουριστικό μας προϊόν».

Πηγή : news247