* Υπερασπιζόμενη την κοινή απόφαση της σύσκεψης των φορέων

Οι εκπρόσωποι φορέων της Καρδίτσας (από πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά και οι βουλευτές) που θα προσέλθουν αύριο το γραφείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, οφείλουν να εμφανιστούν «ως μία γροθιά» για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Νομού. Και αυτό γιατί αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για την επιβίωση της Καρδίτσας, που εν πολλοίς εξαρτάται από την έκβαση της υπόθεσης του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στην Κεντρική Ελλάδα.

Η κοινή γραμμή, όπως διατυπώθηκε στην ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης φορέων το καλοκαίρι, έχει να κάνει με δύο πρωτεύοντα ζητήματα και ορισμένα δευτερεύοντα, αλλά εξίσου σημαντικά για την αναπτυξιακή πορεία της Καρδίτσας.

Τα πρωτεύοντα είναι η ίδρυση έδρας σχολής στην Καρδίτσα και η μη μεταφορά της σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας στα Τρίκαλα, με την υπενθύμιση στον υπουργό, ότι η αρχική του πρόταση μιλούσε για «σπάσιμο» του τμήματος και μεταφορά μόνο της Διαιτολογίας στη γειτονική πόλη.

Και τα δύο αυτά ζητήματα είναι συνυφασμένα, αφού με την κατοχύρωση του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, ενισχύεται το αίτημα για την ίδρυση έδρας σχολής στην πόλη, η οποία όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η μοναδική από τις πέντε πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Λαμία οι υπόλοιπες) που δεν θα διαθέτει στη νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδρα σχολής.

Το τμήμα Διατροφής μπορεί να έχει συνέργειες με το Τεχνολογίας Τροφίμων, αλλά και την Κτηνιατρική και το υπό ίδρυση τμήμα Δημόσιας Υγείας, για την διεκδίκηση έδρας σχολής Τροφίμων και Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα, ενώ η πρόταση για ίδρυση τμήματος Χημείας Τροφίμων και Οινολογίας, που καταθέσαμε στο χθεσινό μας σημείωμα , μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά για την ενίσχυση του αιτήματος για έδρα σχολής με έμφαση στα Τρόφιμα και το περιβάλλον (την περιβαλλοντική διάσταση της σχολής διασφαλίζει το τμήμα Δασολογίας).

Τα άλλα ζητήματα που πρέπει να τεθούν προς συζήτηση με τον υπουργό, είναι η μη κατάργηση διά της συγχωνεύσεως (διότι περί αυτού πρόκειται) ενός επιτυχημένου τμήματος με μεγάλη απορροφητικότητα των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας και με σύγχρονο εξοπλισμό κτιριακό και εργαστηριακό, αυτό του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και η διασφάλιση ότι το τμήμα Δημόσιας Υγείας θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει και δεν θα «μείνει στα χαρτιά»…

Όλα τα παραπάνω, που αποτελούν επί της ουσίας και την ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης των φορέων, θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά ως «κόκκινες γραμμές» από την πλευρά όσων θα εκπροσωπήσουν την Καρδίτσα στη συνάντηση αυτή με τον υπουργό, χωρίς υπαναχωρήσεις, γιατί κρίνεται το ακαδημαϊκό, αλλά και αναπτυξιακό μέλλον της Καρδίτσας.

Τεκμηρίωση για όλες αυτές τις θέσεις υπάρχει και εδράζεται κυρίως στις υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και στο γεγονός ότι το δεύτερο μεγαλύτερο campus βρίσκεται στην Καρδίτσα, με υποδομές που δύσκολα φτιάχνονται εξαρχής στη δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο που βρίσκεται η χώρα…. Φρονούμε ότι ο υπουργός παρά το γεγονός ότι απαξίωσε τους φορείς της Καρδίτσας, απαντώντας τους ότι δεν διαθέτουν επιχειρήματα, αυτή τη φορά θα μας ακούσει, καθώς νιώθει «στριμωγμένος» και από τις αποφάσεις άλλων γειτονικών πόλεων και ψάχνει συμμάχους και ερείσματα για να φέρει σε πέρας το εγχείρημά του.. Άλλωστε η Καρδίτσα , εν αντιθέσει με άλλες πόλεις, είναι η μόνη που διεκδικεί τίποτε από κανέναν, παρά μόνο τη διατήρηση των υπαρχόντων τμημάτων…

«ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ»