Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν (Τετάρτη 9 Ιουνίου) το νέο ταξιδιωτικό πιστοποιητικό που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μετακινούνται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε επιπλέον τεστ κορονοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκαιρη έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.
Το πολυαναμενόμενο πιστοποιητικό αποσκοπεί στη διάσωση της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας και των κορυφαίων τουριστικών τοποθεσιών από μια νέα ”καταστροφική” περίοδο διακοπών. Βασικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα, ηγήθηκαν της προσπάθειας για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό, το οποίο θα βγαίνει τόσο σε έντυπη όσο και ψηφιακή μορφή.
Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν το σύστημα, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Πολωνία.
Αυτή τη στιγμή, το ταξίδι στα 27 έθνη της ΕΕ αποτελεί ουσιαστικά μία δοκιμασία για τους τουρίστες και για τις αεροπορικές εταιρείες. Οι χώρες διαθέτουν διάφορα συστήματα «σήμανσης» για τον COVID-19, όπως χώρες με πράσινο χρώμα που θεωρούνται ασφαλής και άλλες με κόκκινο χρώμα που πρέπει να αποφεύγονται. Αλλά κάθε έθνος εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες και πρότυπα, καθιστώντας τα ταξίδια ένα σύνθετο πρόβλημα για όλους.
Οι νέοι κανονισμοί που διέπουν τα πιστοποιητικά εμβολίων εγκρίθηκαν μετά από δύο ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο της Γαλλίας:
– Οι κανόνες για τους ταξιδιώτες – πολίτες της ΕΕ πέρασαν με 546 ”ναι” έναντι 93 ”όχι”, με 51 αποχές.
– Οι κανόνες για τους ταξιδιώτες – πολίτες εκτός χωρών της ΕΕ ψηφίστηκαν με 553 ”ναι” έναντι 91, με 46 αποχές.
Η ψηφοφορία πρέπει να επικυρωθεί από τα έθνη της ΕΕ, αλλά αυτό πιθανότατα είναι τυπικό.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσουν το πιστοποιητικό εμβολίου. Θα εκδίδουν δωρεάν και θα πιστοποιούν ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού, είτε έχει πρόσφατα περάσει από τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από την ασθένεια.
Οι κανόνες δεν θα εφαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό για τις πρώτες 6 εβδομάδες, ώστε να επιτρέψουν στις χώρες να προετοιμαστούν.
Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι από ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα. Θα περιέχουν έναν κωδικό QR με προηγμένες δυνατότητες ασφαλείας. Τα προσωπικά δεδομένα δεν θα κοινοποιούνται σε άλλες χώρες.
Ο Ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, οποίος ψήφισε υπέρ του πιστοποιητικό, δήλωσε ότι «τα κράτη της ΕΕ ενθαρρύνονται να αποφύγουν την επιβολή περαιτέρω περιορισμών, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο και αναλογικό».
Άτομα που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα πρέπει να εμβολιαστούν για να εισέλθουν, θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό εάν διαθέτουν στοιχεία ώστε να πείσουν τις αρχές στη χώρα της ΕΕ που εισέρχονται, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να διαθέτουν ένα πιστοποιητικό.
πηγή: Associated Press