Με την επίσκεψή του χθες στο Κιλελέρ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο στη χώρα. Στηλίτευσε τη… «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού» που είναι ένα μη βιώσιμο και ευάλωτο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας,
Αν και ο τουρισμός συνέδραμε στο να μειώσει η χώρα δραματικά την ανεργία και να βγει από τα μνημόνια, δεν είναι διατηρήσιμο μοντέλο, όπως φάνηκε με την πανδημία, ούτε φυσικά το μοντέλο της «φούσκας» των Airbnb σε Αθήνα και τουριστικούς προορισμούς μπορεί να δώσει απαντήσεις στις νέες προκλήσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα από τη Λαζαρίνα όπου μετέβη στη συνέχεια αναρωτήθηκε «πόσοι στο τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουν μείνει στον πρωτογενή τομέα στη χώρα» θέλοντας να στηλιτεύσει την απουσία μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο εν μέσω πανδημίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επισκεφτεί τη Θεσσαλία και το Κιλελέρ χθες που ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας και αντί να πάρει τη σκυτάλη και να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση που υποσχέθηκε προ εξαμήνου- επικοινωνιακά προφανώς- ότι θα σταματήσει την ερημοποίηση στη θεσσαλική πεδιάδα με τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο και στην πορεία δεν έπραξε απολύτως τίποτε, στάθηκε μόνο στην ανάγκη της μείωσης του κόστους παραγωγής.
Για το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας -για το Κιλελέρ για παράδειγμα που λόγω του ακριβού κοστολογίου νερού από τα 28.000 αρδευόμενα στρέμματα δυναμικών καλλιεργειών προ δεκαετίας έπεσε στα 2.500 και τα υπόλοιπα είναι ξερικά σιτηρά – ωστόσο αυτό σημαίνει κυρίως μείωση του κόστους άρδευσης.
Το πρόβλημα είναι και εξόχως περιβαλλοντικό αφού τα διαχειριστικά σχέδια Φάμελλου, εξαίρεσαν τον Αχελώο από το υδατικό ζήτημα στη Θεσσαλία, αν και υπήρξε η παραδοχή ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του θεσσαλικού κάμπου, της τάξης των 3 δις κ. μ. νερού το οποίο απαιτεί 60 χρόνια για να αναπληρωθεί με τη λύση Φάμελλου.
Κοντολογίς ερχόμενος στο Κιλελέρ ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε την πρόταση για την αναβάθμιση του Μουσείου του Αγρότη, από το δήμαρχο και τη βουλευτή του νομού Άναν Βαγενά.
Ελπίζουμε ο συμβολισμός και τα όσα ανέφερε στη συνέχεια και στη Λαζαρίνα ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να μη σημαίνουν πως σε λίγα χρόνια ο έλληνας αγρότης θα αποτελεί μουσειακό είδος.
Εφόσον το πολιτικό προσωπικό αντιμετωπίζει τον πρωτογενή τομέα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας (σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε προ διετίας βάλει τους κτηνοτρόφους στο Βλαχογιάννι να κάθονται σε δέματα σανό) τίποτε δεν μας διασφαλίζει ότι σε λίγα χρόνια από τώρα θα λέμε ήταν κάποτε μία εύφορη πεδιάδα που τη γέμισαν με στάρια και την άφησαν αν ερημοποιηθεί και να απαξιωθεί, όσοι με ευκολία θυμούνται τους Θεσσαλούς αγρότες μόνο για λόγους ψηφοθηρικούς… Και είχε κάποτε αγρότες που πλέον την εγκατέλειψαν αφού αποδήμησαν εις Κύριον και οι νέοι δεν βρήκαν τόπο και νερό για να συνεχίσουν να την καλλιεργούν.
Του Γιάννη Κολλάτου