Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που άρχισε χθες πρωταγωνιστεί η κλιματική αλλαγή. Κεντρικό πρόσωπο των εργασιών είναι η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η έφηβη ακτιβίστρια κατέφθασε από την πρώτη ημέρα των εργασιών, ντυμένη με ένα ροζ φούτερ με κουκούλα και μπότες, εντελώς αταίριαστη ανάμεσα σε ένα πλήθος ανθρώπων με κοστούμια και γκρίζα μαλλιά. Και κατόρθωσε πάλι να τραβήξει πάνω της τους προβολείς αφού τα’βαλε με τους ισχυρούς του κόσμου.

Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός -Φωτογραφία: AP

Η Τούνμπεργκ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους και πρόσθεσε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο εμπνεύστηκε από την ίδια, είναι μόνο η αρχή στη μάχη αυτή και ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

«Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται», είπε η Τούνμπεργκ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πέρυσι. «Η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες», πρόσθεσε η έφηβη ακτιβίστρια, στην πιο πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τον 73χρονο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί νεαροί ακτιβιστές μετέβησαν αυτή τη χρονιά στον ελβετικό χειμερινό τόπο αναψυχής ακολουθώντας το παράδειγμά της.

Ανάμεσά τους είναι και ο Ιρλανδός έφηβος Φιόν Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά. Επίσης η 17χρονη Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Ότομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.

Τραμπ: Θα λάτρευα να συναντούσα την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Από την πλευρά του πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε στο Νταβός πως «θα λάτρευε» να συναντούσε εκεί τη νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Θα λάτρευα να την δω, να της μιλήσω», είπε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Άραγε ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί πως η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι «ένα παραμύθι»; «Όχι, καθόλου, όμως μερικές πλευρές της είναι», απάντησε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις και χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικά» τα αιτήματα των υποστηρικτών του περιβάλλοντος.