Ο «νούμερο τέσσερα» του Ντόναλντ Τραμπ, και τελευταίος προσωπάρχης του, έκανε μια αποκάλυψη που εγείρει πολλά ερωτήματα, σε περίπτωση που ευσταθεί. Σύμφωνα με το νέο βιβλίο του Μαρκ Μέντοουζ, ο Τραμπ είχε βγει θετικός στον κοροναϊό τέσσερις ημέρες πριν το πρώτο του debate με τον νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει ο Μέντοουζ, ο Τραμπ γνώριζε ότι προκειμένου να συμμετέχει στο debate «έπρεπε να βγει αρνητικός στον ιό 72 ώρες πριν την έναρξή του… Τίποτα δεν θα τον σταματούσε από το να εμφανιστεί».

Για να προσπελάσει αυτό το εμπόδιο, ο Τραμπ παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός άλλου τεστ, λίγο μετά το πρώτο, θετικό αποτέλεσμα.

Η αποκάλυψη ότι ο Τραμπ είχε στα χέρια του θετικό τεστ, το οποίο κράτησε μυστικό, έρχεται μετά από ένα χρόνο εικασιών για το κατά πόσον ο 74χρονος τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ήδη φορέας του δυνητικά φονικού ιού όταν συμμετείχε στο debate με τον 77χρονο Μπάιντεν στο Κλίβελαντ στις 29 Σεπτεμβρίου – και πόσο επικίνδυνο θα μπορούσε να είναι αυτό.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει Covid-19 στις 2 Οκτωβρίου. Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα της εξέτασής τους ανακοινώθηκαν μία ώρα αφότου έλαβε γνώση και ο ίδιος. Την ίδια ημέρα, εισήχθη στο νοσοκομείο.

Τα απομνημονεύματα του Μέντοουζ, με τίτλο «Ο Αρχηγός του Αρχηγού» πρόκειται να δημοσιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις All Seasons Press, έναν συντηρητικό εκδοτικό οίκο. Ο Guardian έλαβε ένα αντίτυπο την Τρίτη. Την ίδια ημέρα, ο Μέντοουζ άλλαξε στρατηγική και συμφώνησε να συνεργαστεί με την επιτροπή του Λευκού Οίκου που διερευνά τη φονική εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Μέντοουζ αναφέρει στο βιβλίο του ότι το θετικό τεστ του Τραμπ στις 26 Σεπτεμβρίου ήρθε σαν σοκ για το Λευκό Οίκο, όπου μόλις είχε πραγματοποιηθεί τελετή στον Κήπο των Ρόδων, προς τιμήν της υποψήφιας για το ανώτατο δικαστήριο, Έιμι Κόνι Μπάρετ – μια περίσταση που πλέον θεωρείται εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος «έμοιαζε λίγο κουρασμένος» και υποπτευόταν ότι είχε «ένα ελαφρύ κρύωμα», ο Μέντοουζ λέει ότι ήταν «ικανοποιημένος» που ο Τραμπ μετέβη σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίντλταουν της Πενσιλβάνια το ίδιο βράδυ.

Όμως όταν το προεδρικό αεροσκάφος απογειώθηκε, όπως αναφέρει στο βιβλίο του, έλαβε κλήση από τον γιατρό του Λευκού Οίκου.

«Μην αφήσετε τον πρόεδρο να φύγει», θυμάται ο Μέντοουζ ότι του είπε ο Σον Κόνλεϊ. «Μόλις βγήκε θετικός στον κοροναϊό».

ήταν αδύνατον να σταματήσει κανείς τον Τραμπ, όμως ο προσωπάρχης του τον ενημέρωσε για τα νέα.

«Κύριε πρόεδρε», φέρεται να του είπε ο Μέντοουζ, «έχω κακά νέα. Βγήκατε θετικός στον κοροναϊό».

Η απάντηση του Τραμπ, αναφέρει ο Μέντοουζ, ήταν διανθισμένη με βρισιές.

Ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου θυμάται την έκπληξή του που ο «εξαιρετικά υποχόνδριος» Τραμπ κόλλησε κοροναϊό, δεδομένου ότι λάμβανε μέτρα όπως «κουβάδες ολόκληρους από αντισηπτικό χεριών» και «σχεδόν όποιος έβλεπε είχε πρώτα υποβληθεί σε ενδελεχείς ελέγχους».

Ο Μέντοουζ αναφέρει ότι το θετικό τεστ είχε πραγματοποιηθεί με τεχνολογία παλαιού τύπου, και έτσι ενημέρωσε τον Τραμπ ότι θα επαναληφθεί με ένα νέο σύστημα, με την ελπίδα ότι το πρώτο ήταν ψευδώς θετικό.

Μετά από «σύντομη αλλά τεταμένη αναμονή», ο Μέντοουζ ενημερώθηκε ότι το δεύτερο τεστ βγήκε αρνητικό. Γράφει ότι «μπορούσα σχεδόν να ακούσω το συλλογικό “Δόξα τω Θεώ” να αντηχεί στην καμπίνα».

Λέει ότι ο Τραμπ αντιμετώπισε αυτό το τηλεφώνημα ως «πλήρη άδεια να συνεχίσει λες και δεν συνέβαινε τίποτα». Όμως ο προσωπάρχης του «συμβούλεψε όλους όσους βρίσκονταν στο στενό του κύκλο να τον αντιμετωπίζουν ως κρούσμα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

«Δεν ήθελα να πάρω αχρείαστα ρίσκα», εξηγεί στο βιβλίο του. «Όμως δεν ήθελα και να ανησυχήσω το κοινό, σε περίπτωση που δεν συνέβαινε τίποτα – πράγμα που επιβεβαιωνόταν και από το δεύτερο, ακριβέστερο τεστ».

Ο Μέντοουζ γράφει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή την προεκλογική συγκέντρωση «δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά».

Όμως το κοινό δεν είχε ενημερωθεί για τα τεστ του προέδρου.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, την πρώτη μέρα μεταξύ των τεστ και του debate, ο Μέντοουζ θυμάται ότι ο Τραμπ δεν έκανε και πολλά πράγματα. Έπαιξε λίγο γκολφ στη Βιρτζίνια και ήταν οικοδεσπότης μιας εκδήλωσης για οικογένειες στρατιωτικών, «όπου μίλησε για την αξία της θυσίας».

Αργότερα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ίσως κόλλησε τον ιό στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, εξαιτίας των ανθρώπων που «με πλησίαζαν στα δύο εκατοστά από το πρόσωπό μου μερικές φορές, ήθελαν να με αγκαλιάσουν και να με φιλήσουν. Και το έκαναν. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν θα τους πώς να κάνουν πίσω».

Στο βιβλίο του, ο Μέντοουζ δεν αναφέρει ότι ο Τραμπ εκείνη την ημέρα παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου σε εσωτερικό χώρο, στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία μίλησε με ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και μια συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων «για τη δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί για να καταπολεμήσουμε τον κοροναϊό».

«Ήταν κάπως ειρωνικό, δεδομένων των συνθηκών», γράφει ο Μέντοουζ, που ο Τραμπ μίλησε για μια νέα στρατηγική τεστ «η οποία υποτίθεται ότι δίνει ταχύτερα, ακριβέστερα αποτελέσματα για το κατά πόσον κάποιος είναι θετικός ή όχι».

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθούσε να μην έχει ενημερώσει το κοινό για το θετικό και στη συνέχεια το αρνητικό τεστ του Τραμπ, δυο ημέρες νωρίτερα.
Στο debate, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Μέντοουζ αναφέρει ότι ο Τραμπ έδειχνε ελαφρώς καλύτερα, «αλλά με την έμφαση στη λέξη ελαφρώς».

«Το πρόσωπό του, κατά κύριο λόγο έστω, είχε ανακτήσει τη συνηθισμένη του, ελαφρώς μπρονζέ απόχρωση και δεν ήταν πια βραχνιασμένος. Όμως οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του ήταν πιο έντονοι. Καθώς προχωρούσαμε μέσα στον χώρο, περίπου στις πέντε το απόγευμα, μπορούσα να αντιληφθώ ότι κινούνταν πιο αργά από ό,τι συνήθως. Περπατούσε λες και κουβαλούσε λίγο περισσότερο βάρος στην πλάτη του».

Μετά το debate, που ο Τραμπ έδωσε ένα από τα συνηθισμένα του σόου, ο παρουσιαστής Κρις Γουάλας των Fox News, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έκανε τεστ πριν μπει στην αίθουσα γιατί άργησε να φτάσει στον χώρο. Οι διοργανωτές, όπως είπε, στηρίχτηκαν στον κώδικα τιμής του.

Ο Λευκός Οίκος δεν τους είχε ενημερώσει για τα τεστ που είχαν προηγηθεί.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, Μελάνια, ήταν θετικοί.

Το ίδιο απόγευμα, ο Μέντοουζ βοήθησε τον Τραμπ να μεταβεί στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, ήταν ένας εκ των ενορχηστρωτών των διάφορων κόλπων που χρησιμοποιήθηκαν για να δείξουν στον κόσμο ότι ο πρόεδρος ήταν καλά στην υγεία του. Ο Τραμπ ανάρρωσε από τον κοροναϊό, όμως δημοσιεύματα έχουν υποστηρίξει ότι ήταν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είχε παραδεχτεί ο Λευκός Οίκος.

Με πληροφορίες από Guardian