Την πρώτη δήλωση έκανε σε δημοσιογράφους ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά την απόφαση για την απέλασή του από την Αυστραλία. Ο Νο 1 τενίστας δηλώνει απογοητευμένος για το γεγονός πως δεν θα μπορεί να παίξει στο Open της Μελβούρνης, ζητά λίγο χρόνο να ξεκουραστεί, ενώ ευχαριστεί τον κόσμο που τον στήριξε.

Όπως αναφέρει: «Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου.

Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό.

Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.

Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα.

Νιώθω άβολα που ήμουν το επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ.

Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ό,τι καλύτερο για το τουρνουά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους Σέρβους συμπολίτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Ήσασταν όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα».

Σημειώνεται πως οι διοργανωτές του Open τον αντικατέστησαν με τον Σαλβατόρ Καρούσο, καθώς η κλήρωση είχε γίνει πριν την τελικά απόφαση και το τουρνουά ξεκινά από αύριο, Δευτέρα.

Τι ειπώθηκε στο δικαστήριο

Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περίπου έξι ώρες και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις απόψεις τους στους δικαστές, οι οποίοι πήραν ομόφωνα την απόφαση να ακυρωθεί η βίζα του κορυφαίου αθλητή.

Κεντρικό επιχείρημα των δικηγόρων του Νόλε ήταν ότι η παρουσία και η συμμετοχή του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις στο Australian Open δεν ενθαρρύνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και αίσθημα.

«Αν υπήρχε βάση για να σκεφτεί κανείς ότι η παρουσία και η συμμετοχή του κ. Τζόκοβιτς σε ένα τουρνουά τένις θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να οδηγήσει σε αυτό το αίσθημα κατά του εμβολιασμού, θα περίμενε κανείς ότι θα υποστηριζόταν από κάποιου είδους στοιχεία σχετικά με διαμαρτυρίες ή συγκεντρώσεις. Πέρυσι αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Open και σε άλλα μεγάλα τουρνουά σε όλο τον κόσμο και δεν προκάλεσε τίποτα», είπε ο νομικός εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ.

Αντίθετα, όπως πρόσθεσε ο δικηγόρος του, η πιθανή απέλαση του Τζόκοβιτς μπορεί να τονώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις διαμαρτυρίες.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστήριξε ότι ο Τζόκοβιτς «έχει γίνει πλέον σύμβολο για ομάδες κατά του εμβολιασμού».

«Και τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει εάν κάποιος με το status και τη σημασία του Tζόκοβιτς βρίσκεται στην Αυστραλία σε μια εποχή που ο εμβολιασμός είναι ένα ζήτημα», ανέφεραν.

«Δικαίως ή αδίκως θεωρείται ότι υποστηρίζει μια αντί-εμβολιαστική άποψη. Και η παρουσία του εδώ φαίνεται να συμβάλει σε αυτό και θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν αντι-εμβολιαστές», είπαν ακόμη.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Παρασκευής η αυστραλιανή κυβέρνηση ακύρωσε για δεύτερη φορά την βίζα του Τζόκοβιτς.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, πάρθηκε για λόγους «δημόσιας υγείας και τάξης», αφού οι μη εμβολιασμένοι μη Αυστραλοί ταξιδιώτες δεν δικαιούνται να εισέρχονται σε αυστραλιανό έδαφος.

Μετά την κυβερνητική απόφαση οι δικηγόροι του αθλητή έσπευσαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, αιτούμενοι την ακύρωσής της. Ζήτησαν μάλιστα επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης της έφεσης προκειμένου ο παίκτης να προλάβει να παίξει στο γκραν σλαμ που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, η απόφαση πάρθηκε για να προστατευτούν οι «θυσίες» των Αυστραλών.

Γιατί ήθελε τόσο πολύ να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει κερδίσει το Αυστραλιανό Όπεν της Μελβούρνης εννέα φορές στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων.

Ο Τζόκοβιτς, ο Ράφαελ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ έχουν κερδίσει από 20 τίτλους Grand Slam – τους περισσότερους από κάθε παίκτη.

Ο Τζόκοβιτς έχει μιλήσει συχνά για την επιθυμία του να ξεπεράσει τους δύο μεγάλους αντιπάλους του και να ξεχωρίσει ως ο πιο πολυβραβευμένος τενίστας όλων των εποχών.

Έχασε το νούμερο 21 του Grand Slam στο US Open πέρυσι, όπου ηττήθηκε από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αλλά η Μελβούρνη πάντα έμοιαζε σαν το πιο πιθανό μέρος για να κερδίσει. Είναι το πιο επιτυχημένο Γκραν Σλαμ του και αναμφισβήτητα το μέρος όπου ένιωσε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από το πλήθος.

Πηγή:cnn.gr