«Φωτιά» πήραν χθες τα τηλέφωνα δεκάδων Καρδιτσιωτών, οι οποίοι ενημερώνονταν για δήθεν τροχαίο στο οποίο έχει εμπλακεί συγγενικό τους πρόσωπο και τους ζητούνταν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να μην… οδηγηθούν στη φυλακή.

Παρά τις αρκετές συλλήψεις που έχουν γίνει, οι επιτήδειοι δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τα τηλεφωνήματα, με σκοπό να εξαπατήσουν πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς Καρδιτσιώτης δεν έπεσε θύμα εξαπάτησης, ωστόσο δεν  πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Οι Αστυνομικές Αρχές συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην υποκύπτουν στον ψυχολογικό εκβιασμό των απατεώνων, ενώ αν δεχτούν κάποιο ύποπτο τηλεφώνημα, να το αναφέρουν αμέσως στο οικείο αστυνομικό τμήμα.