«Ήταν ένα αχρείαστος πόλεμος . Αρκούσε μία δήλωση ουδετερότητας από πλευράς Ουκρανίας και θα είχε αποφευχθεί. Τώρα πλέον άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και δημιουργείται ένα νέο ψυχροπολεμικό τοπίο, στο οποίο η υπερδύναμη οι ΗΠΑ παύει να είναι μόνη και έχει να αντιμετωπίσει και τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας και την οικονομική της Κίνας». Τα παραπάνω δήλωσε στη «Θεσσαλίας τηλεόραση» ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Γιάννης Μπαλτζώης.

Ο κ. Μπαλτζώης με καταγωγή από τους Μελισσουργούς Άρτας , επισήμανε ότι «είμαστε πάντα κατά του εισβολέα, έχοντας και το παράδειγμα της Κύπρου, ωστόσο ανέφερε πως ο ρόλος του Ζελένσκι είναι ύποπτος, γιατί ζητά να αντισταθούν οι πολίτες της Ουκρανίας, ενώ θα μπορούσε με μία απλή δήλωση ουδετερότητας να αποφύγει αυτή την άσκοπη αιματοχυσία. Τώρα πλέον με αυτό τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας έχουμε το “big bang “ της γεωπολιτικής , είναι η μεγάλη έκρηξη που αλλάζει όλα τα δεδομένα , το status quo της γεωπολιτικής κατάστασης στον πλανήτη . Πλέον παύει η μονοκρατορία των ΗΠΑ και ξημερώνει ένας πολυπολικός κόσμος. Και όμως αυτό θα μπορούσε, επαναλαμβάνω να απoφευχθεί , όπως επισήμαναν σπουδαίοι αμερικανοί αναλυτές εδώ και καιρό, που ζητούσαν να μην υπάρξει περεταίρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και να μη χρησιμοποιηθεί η Ουκρανία και ο Ζελένσκι από τη δυτική συμμαχία, ως ο ταραξίας της ισορροπίας, γιατί ήταν επόμενο να αντιδράσει κάποια στιγμή η Ρωσία. Πλέον σε αυτό το νέο περιβάλλον οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να άρουν θέσεις και εδώ ας μου επιτραπεί ένας ποδοσφαιρικός όρος, όπως παίρνουν οι επιθετικοί όταν γίνεται ένα επικίνδυνο φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή για να σκοράρουν»

Ο κ. Μπαλτζώης σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έφτιαξαν το ΝΑΤΟ για να ελέγχουν την Ευρώπη, αλλά υποτίμησαν τη Ρωσία, θεωρώντας ότι θα είναι ο μονίμως χαμένος και αγνοώντας το τεράστιο γεωστρατηγικό βάθος της και τους ανεξάντλητους φυσικούς της πόρους που τη βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια να ορθοποδήσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το πλέον ανησυχητικό σημείωσε είναι το γεγονός ότι μετά από 80 χρόνια από το β’ παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία επανεξοπλίζεται με ένα γιγαντιαίο μάλιστα εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις ευρώ μόνο για το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη συνάντηση του καγκελάριου Σολτς με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε (οι Ολλανδοί παίζουν πάντα το ρόλο του παπαγάλου των Γερμανών τα τελευταία χρόνια, όπως το διαπιστώσαμε και με το ΝταΙσενμπλουμ) , ο δεύετρος ζήτησε η Γερμανία να επνεξετάσει την αποπυρηνικοποίησή της και να επανέλθει στις πυρηνικές δυνάμεις της υφηλίου(!)

Σε ότι αφορά το ρόλο του Ζελένσκι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωστρατηγικών Μελετών ανέφερε πως υπάρχει και άρθρο της αξιόπιστης βρετανικής εφημερίδας Guardian που επισημαίνει πως στα Pandoras papers (τη διαρροή μέσω διαδικτύου) εμφανίζονται ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών που τον βοήθησε με χαλκευμένα σκάνδαλα να διώξει τον προηγούμενο πρωθυπουργό τον Ποροσένκο (που ήταν βιομήχανος σοκολάτας) , με πολλά εκατομμύρια δολάρια καταθέσεις. «Kαι ρωτώ εγώ, ξέρετε κανένα ηθοποιό πέραν εκείνων του Χόλιγουντ, κωμικό με πολλά εκατομμύρια δολάρια περιουσία;» αναρωτήθηκε κλείνοντας ο κ. Μπαλτζώης.