Αυξημένο ενδιαφέρον των εργοδοτών για τα νέα βελτιωμένα προγράμματα απασχόλησης καταγράφει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), επισημαίνοντας ότι η επιδότηση της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό.

Πρόσφατα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με συνολικά 130.000 νέες θέσεις εργασίας, που έχει αρχίσει να υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ήδη, από τα μέσα Ιουλίου, ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει πέντε προγράμματα, με συνολικά 29.500 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας,στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων και στοχευμένων δράσεων για την ανάσχεση της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και την κοινωνία, τα προγράμματα παρέχουν ενισχυμένα κίνητρα, που τα καθιστούν πιο ελκυστικά προς τους εργοδότες, αποσκοπώντας στην προώθηση των ανέργων στην απασχόληση και στη μέγιστη απορροφητικότητα.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου, «άνοιξαν» για αιτήσεις τα παρακάτω προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό 383.000.000 ευρώ, που καλύπτεται από πόρους του ΟΑΕΔ:

Το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών διαθέτει 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των δήμων και των Περιφερειών. Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω διαθέτει 8.300 νέες θέσεις εργασίας, με 75% επιδότηση (έως 800 ευρώ μηνιαία) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, διάρκειας 12 μηνών.

Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών διαθέτει 8.000 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για ανέργους οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Το νέο πρόγραμμα πτυχιούχων ανέργων 22-29 ετών διαθέτει 3.500 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 10 μηνών. Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες διαθέτει 1.200 θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες.