Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συμφωνία AUKUS θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στη Νέα Υόρκη, με τον εκπρόσωπο της επιτροπής ωστόσο, να διευκρινίζει ότι πρόκειται ΓΙΑ καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Φαίνεται πως με τη συγκεκριμένη δήλωση η ΕΕ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, τη στιγμή που η Γαλλία έχει ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή αναλύει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS και τις επιπτώσεις της, προτού υπάρξει επίσημα αντίδραση από μέρους της. Ανέφερε, επίσης, ότι η επικεφαλής της Κομισιόν παρακολουθεί στενά της εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά η ίδια έχει επιλέξει προς το παρόν να μην κάνει κάποιο σχόλιο.

«Η Πρόεδρος της Κομισιόν, όταν ένα κράτος-μέλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, το ακούει», είπε ο Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου EUMED9 στην Αθήνα.

Πηγή : in.gr