Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε Καρδιτσιώτες το θέαμα της συστοιχίας φωτεινών αντικειμένων που παρατήρησαν να διασχίζει τον έναστρο ουρανό λίγα λεπτά μετά τις 9.30 το βράδυ της Κυριακής.
Μάλιστα το θέαμα προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους του οικισμού των ρομά στους Σοφάδες, οι οποίοι με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραψαν το σκηνικό και επικοινώνησαν με το «Νέο Αγώνα» για να εκφράζουν τις απορίες και τον προβληματισμό τους.
Δεν πρόκειται όμως για κάποιο περίεργο ή ανεξήγητο φαινόμενο, αλλά για το εγχείρημα Starlink της εταιρείας Space X του γνωστού επιχειρηματία Έλον Μασκ που έχει θέσει σε τροχιά γύρω από τη γη παρτίδες δορυφόρων για τη βελτίωση της παγκόσμιας κάλυψης στο διαδίκτυο.

Όπως τόνισε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Καρδιτσιώτης επικεφαλής προγράμματος δορυφόρων του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Άμπου Ντάμπυ, Msc κ. Αλέξανδρος Τσούπος, το φαινόμενο ονομάζεται «starlink satellite train» (τρένο των δορυφόρων starlink). H ώρα που έγιναν ορατά τα αντικείμενα, εντάσσεται στο χρονικό διάστημα υψηλής ορατότητας των δορυφόρων του Έλον Μασκ. Πρόσθεσε ότι η φωτεινότητα οφείλεται στην αντανάκλαση του ηλίου πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες των δορυφόρων, γι αυτό και είναι ορατοί είτε τις πρώτες βραδινές ώρες, είτε τα ξημερώματα, που υπάρχει σωστή γωνία με τον ήλιο.

Σύμφωνα με τον Καρδιτσιώτη επικεφαλής δορυφορικού προγράμματος του Πανεπιστημίου των Η.Α.Ε στο Άμπου Ντάμπυ Msc κ. Αλ. Τσούπο, τη συγκεκριμένη ώρα καταγράφονταν υψηλή ορατότητα των δορυφόρων

Ο Καρδιτσιώτης επικεφαλής πρόσθεσε επίσης ότι τις προηγούμενες ημέρες εκτοξεύτηκαν κι άλλοι δορυφόροι, αφού το Starlink της Space X που εδρεύει στις ΗΠΑ, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου χιλιάδων δορυφόρων.
Ο κ. Τσούπος σημειώνει ότι από την αρχή του εγχειρήματος, αστροφυσικοί και αστρονόμοι ανά τον κόσμο έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα προβλήματα που δημιουργεί στις παρατηρήσεις και το έργο τους, η φωτεινότητα των δορυφόρων.