Ο μεγαλύτερος διαχρονικά επενδυτής στην Τουρκία δεν είναι άλλος από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επενδύοντας την περίοδο 2003-2018 το μεγαλύτερο τμήμα από τα 209 δις δολάρια των ξένων κεφαλαίων, που προσέλκυσε η γείτονα χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου επενδύσεων της Τουρκικής Προεδρίας, περισσότερες από τις μισές συνολικές επενδυτικές εισροές στην Τουρκία, για την περίοδο αναφοράς (2003-2018) προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ δίνοντας εντυπωσιακή ώθηση στην τουρκική οικονομία.

Ειδικότερα, ενώ την 30ετία 1973-2003 οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία ήταν μόλις 15 δις δολάρια την περίοδο 2003-2018 εκτοξεύτηκαν στα 209 δις δολάρια. Οι επενδύσεις αυτές σε ποσοστό 15,70% προέρχονταν από την Ολλανδία, ενώ το μερίδιο των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ(σ.σ συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας) στις επενδύσεις στην τουρκική επικράτεια είχε ως εξής: Μεγάλη Βρετανία 6,60%, Λουξεμβούργο 6,20%, Ισπανία 6,10%, Γερμανία 6,10%, Βέλγιο 5,60%. Εκτός των ευρωπαϊκών αυτών χωρών στην Τουρκία επένδυσαν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε μικρότερη κλίμακα. Μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Βάσει των σχετικών στοιχείων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές επενδύσεις στην γείτονα ανήλθαν σε 6,8 δις δολάρια ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν μόλις 500 εκατ δολάρια.

TURKEY

Οι βασικοί κλάδοι της τουρκικής οικονομίας, οι οποίοι προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια από την αλλοδαπή είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (κυρίως τραπεζικά ιδρύματα όπως τα Garanti Bank/ BBVA, Yapi Kredi/Uni Credit. Deniz Bank/ Emirates NBD. Finans Bank/ αρχικά ΕΤΕ και ακολούθως QNB) και η βιομηχανία, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία κατέχει τα ηνία (Ford/Otosan (Koc Group), Fiat/ Tofas (Koc Group), Renault (Oyak), Mercedes Benz, Toyota). Ακολουθεί ο κλάδος της ενέργειας με την επένδυση ύψους 20 δις δολαρίων της αζερικής SOCAR και τη μονάδα παραγωγής συστημάτων πρόωσης ανεμογεννητριών της αμερικανικής GE. Μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, που «τρέχουν», συγκαταλέγεται η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, από τη ρωσική Rosatom με το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 20 δις δολάρια.

Βέβαια, η τρέχουσα κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αναφορικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις είναι διαφορετική καθώς το 2019 οι καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων ήταν κατά περίπου 50% μικρότερες των αντίστοιχων επενδύσεων, που εισέρευσαν στην χώρα το 2018. Παράλληλα, ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις τουρκικών μετοχικών τίτλων και ομολόγων αξίας περίπου 4,6 δις δολαρίων. Πλέον, μόλις το 8,3% των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας διακρατείται από αλλοδαπούς επενδυτές, έναντι 17% στα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Διεθνών Επενδυτών της Τουρκίας (YASED), η εγχώρια οικονομία απορροφά περί το 1% των ετήσιων ροών Αμεσων Ξένων Επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 3% που θα μπορούσε δυνητικά να αποσπάσει. Παρά το γεγονός ότι το 2019, το 39,5% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία προήλθε από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καταγράφοντας αύξηση 91% σε σχέση το 2018, οι επενδύσεις από χώρες της ΕΕ διατήρησαν την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών με ποσοστό 52,6%.

Πηγή : protothema