Προβληματισμός για τη στάθμη της λ. Πλαστήρα και το ωφέλιμο φορτίο που θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση

Θα μπορέσει η λίμνη Πλαστήρα να ανταποκριθεί φέτος στις ανάγκες άρδευσης; Τα σημερινά δεδομένα και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των βροχοπτώσεων με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη αρδευτική χρονιά.
Ο φετινός χειμώνας εξελίσσεται στον «φτωχότερο» υδρολογικά των τελευταίων ετών, με σημαντικό βροχομετρικό έλλειμμα συγκριτικά με πέρυσι. Ο καιρός το Φεβρουάριο θυμίζει περισσότερο Άνοιξη παρά Χειμώνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 21 βαθμούς Κελσίου στην Καρδίτσα και τη γειτονική Λάρισα!

Όπως έγραψε χθες ο «Νέος Αγών» η στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα σήμερα βρίσκεται 1,78 μέτρα κάτω συγκριτικά με πέρυσι, με τα αποθέματα νερού να είναι μειωμένα κατά 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής της Θεσσαλίας προμηνύουν μια δύσκολη αρδευτική χρονιά.
Προβλέψεις για 3,5 μέτρα
κάτω σε σύγκριση με πέρυσι

Οι εξομοιώσεις που έγιναν με βάση τα τωρινά δεδομένα και το μέσο ύψος βροχοπτώσεων στην περιοχή τους ανοιξιάτικους μήνες, δείχνουν ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος στα τέλη Μαΐου η στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα να βρίσκεται 3,5 μέτρα κάτω σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα το αποτέλεσμα της εξομοίωσης εκτιμά ότι η στάθμη θα φτάσει στα 785,7 μέτρα, δηλαδή θα πέσει επιπλέον 1,8 μέτρα από το ύψος στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Να θυμίσουμε ότι το όριο ασφαλείας της στάθμης έχει οριστεί στα 784 μέτρα (792μ είναι το όριο υπερχείλισης). Οι εκτιμήσεις αυτές μάλιστα γίνονται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι χιονοπτώσεις που ήταν ελάχιστες σε σύγκριση με τα προηγούμενες χρονιές. Εφόσον επιβεβαιωθεί το συνέριο αυτό, τότε σημαίνει ότι το ωφέλιμο φορτίο θα είναι μειωμένο κατά 80 εκ κυβικά.
Διαχείριση από αρδευτές
και τοπικές αρχές

Σε περίπτωση που δεν προκύψουν ραγδαίες μεταβολές στις καιρικές συνθήκες με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, γίνεται φανερό πως οι αρδευτές και ιδίως οι όψιμοι στα καταληκτικά σημεία του δικτύου κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα.
Οι αρμόδιες τοπικές αρχές θα κληθούν να διαχειριστούν ένα πιεστικό πρόβλημα και μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση παραπέμπει πίσω στο 2007, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν οι διαμάχες με τη Λάρισα για την διαχείριση των υδάτων.