17.4 C
Καρδίτσα
14.9 C
Λάρισα
19.8 C
Βόλος
17.3 C
Τρίκαλα
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
epa07181416 National seismic exploration vessel Oruc Reis sails on the Bosphorus in Istanbul, Turkey, 21 November 2018.The vessel was built by Turkish engineers in a domestic shipyard in Istanbul in 2017 and it is the second vessel of Turkey to explore the seas for oil and natural gas as Turkey's first seismic vessel, Barbaros Hayrettin Pasa, which was bought from Norway in 2013, is currently exploring the Mediterranean Sea. The 86-meter-long and 22-meter-wide vessel is able to stay in the sea for 35 days when its fuel and water reserves are full. EPA/TOLGA BOZOGLU

Ο διάλογος του τούρκου κυβερνήτη με την ελληνική φρεγάτα

Ο διάλογος των ελληνικών Αρχών με το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις, όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, βλέπει το φως δημοσιότητας.

Το τουρκικό ερευνητικό μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τα ξημερώματα της Παρασκευής, σημαίνοντας συναγερμό στο Πεντάγωνο, το οποίο έστειλε στην περιοχή την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»προκειμένου για να παρακολουθεί στενά το τουρκικό πλοίο. Οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής -την ώρα που το Ορούτς Ρέις κινούνταν εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στην περιοχή πιθανόν παρασυρόμενο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ωστόσο αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο η Αγκυρα να ήθελε να θορυβήσει την Αθήνα και να την οδηγήσει σε πόλεμο νεύρων. Αντ’ αυτού, οι ελληνικές αρχές από την αρχή διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με σοβαρότητα, αλλά και νηφαλιότητα.

Όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση.

Ακολούθως, το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση» επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα, με αυτό το μήνυμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.