Ο Διομήδης και η αντιπλημμυρική θωράκιση στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας

Β. Τσιάκος: Από την αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να περάσουμε στη θωράκιση» *Κ. Παπαλός: Ανοιχτή πληγή στο ανάχωμα στον Βιολογικό, οριακή η λειτουργία των συστημάτων της ΔΕΥΑΚ στον Διομήδη

Tην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Καρδίτσας υπογράμμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιακος, με το θέμα να κυριαρχεί στο σώμα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης».
Στο πλαίσιο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της οποίας ανέβηκαν οι τόνοι, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι για το σκοπό αυτό απαιτείται η συμβολή της επιστήμης, της τεχνολογίας και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε στην «ανοιχτή πληγή» που υπάρχει από τον «Ιανό» στο ανάχωμα στο ύψος του Βιολογικού, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν από την περιφέρεια παρεμβάσεις αποκατάστασης, ενώ ενημέρωσε πως τα συστήματα της ΔΕΥΑΚ έφθασαν σε οριακό επίπεδο λειτουργίας με την κακοκαιριά «Διομήδης».
Πιο αναλυτικά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Δήμαρχο να τοποθετείται εισαγωγικά λέγοντας ότι ο «Διομήδης ήρθε να μας θυμίσει ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται εδώ» και πως . «από την αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να πάμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση». Αναφερόμενος στο «Διομήδη» σημείωσε πως έπεσαν έξω στις προβλέψεις οι μετεωρολόγοι που μιλούσαν για 70 χιλιοστά βροχής και τελικά έπεσαν περισσότερα από 200 στον κάμπο της Καρδίτσας. Αποτέλεσμα αυτού, συνέχισε, ήταν να σημειωθεί άνοδος της στάθμης όλων των ποταμών περιμετρικά της Καρδίτσας, ενώ διευκρίνισε ότι δεν κινδύνευσε η πόλη της Καρδίτσας. «Βρισκόμασταν σε επιφυλακή για τον οικισμό της Μαύρικα και είναι απαράδεκτο να βρίσκεται οικισμός σε ζώνη που έχει χαρακτηριστεί πλημμυρική. Υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα σε χωριά όπως Σταυρός, Πρόδρομος, Μυρίνη, Αγ. Θεόδωρος, Καρδιτσομάγουλα. Παρεμβήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις οδηγώντας τα νερά προς χωράφια για να γλιτώσουν κατοικίες» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι προέκυψαν προβλήματα σε κάποιες περιοχές μέσα στην Καρδίτσα.
Παρεμβάσεις σε σημεία
εντός της Καρδίτσας

Τα προβλήματα, όπως είπε ο Δήμαρχος, προκλήθηκαν κυρίως στις περιοχές του Μουσικού Σχολείου, του 2ου Λυκείου, του 10ου Δημοτικού και του 3ου-13ου Δημοτικού. Χαρακτήρισε σύνθετα και πολυετή τα προβλήματα, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν μας βγάζει από την ευθύνη ότι θα πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση». Πρόσθεσε ότι έγινε σύσκεψη με τη ΔΕΥΑΚ και αποφασίστηκε σε αυτά τα σημεία να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις.
Τρεις παράγοντες για
αντιπλημμυρική θωράκιση

Παράλληλα ο κ. Τσιάκος αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική προστασία και ο θωράκιση, ανέφερε ότι ο Δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά του.
Τόνισε πως πρέπει να μπει η επιστήμη και η τεχνολογία για τη θωράκιση της περιοχής μαζι με αντιπλημμυρικά έργα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι απαιτείται υδρολογική μελέτη από το κράτος ή την περιφέρεια, για να μας δώσει στοιχεία και δεδομένα. «Όλα αυτά τα χρόνια κινούμαστε εμπειρικά» είπε και πρόσθεσε ότι επίσης απαιτείται η χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της τηλεμετρίας για τον έλεγχος της στάθμης των ποταμών.
«Τρίτον πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, όχι απλώς τις εκβαθύνσεις, τις διανοίξεις και τους καθαρισμούς των ποταμών. Βεβαίως λειτούργησαν ανακουφιστικά και θα πρέπει να γίνονται διαρκώς, αλλά χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα που θα ληφθούν υπόψη από επιστημονική μελέτη» ανέφερε χαρακτηριστικά. .
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο κ. Τσιάκος προανήγγειλε τη διοργάνωση ημερίδας όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν (πιθανώς αρχές Μαρτίου), στην οποία θα κληθούν επιστήμονες, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η περιφέρεια.
Διαξιφισμοί
Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Ξυλομένου και του Δημάρχου Καρδίτσας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος μίλησε για «ευχολόγια και γενικολογίες από το Δήμαρχο» καθώς και για «μετάθεση ευθυνών προς την περιφέρεια η οποία τη μεταθέτει αλλού».
«Προφανώς είναι δεδομένη η κλιματική αλλαγή, αλλά υπάρχουν ευθύνες, επί 10 χρόνια ήταν αντιπεριφερειάρχης ο κ. Τσιάκος. Κατόπιν εορτής ερχόμαστε για να διορθώσουμε πράγματα και καταστάσεις. Το πάθημα της πλημμύρας του Ιανού μας έκανε σοφότερους; Το Παλέρμο πλημμύρισε. Τα αποστραγγιστικά κανάλια στο Παλέρμο ήταν βουλωμένα, ο εργολάβος είχε κόψει θάμνους και δέντρα και τα πέταξε στα αποστραγγιστικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας ο κ. Τσιάκος μίλησε για «ψεύδη και εικασίες». Διευκρίνισε ότι δεν γίνεται μετάθεση ευθυνών και ευτυχώς έγιναν οι διανοίξεις και καθαρισμοί στα ποτάμια που βοήθησαν τη ροή των υδάτων.
«Δεν κινδύνευσε η πόλη, αν κάτι κινδύνευε θα ήταν ο οικισμός της Μαύρικα που η περιοχή είναι και ζώνη εκτόνωσης. Στον Ιανό ο Καλέντζης πέρασε πάνω από τον Καράμπαλη και εξέβαλε μέσα στην πόλη. Ο Ιανός ήταν κάτι πρωτοφανές που συζητείται στα επιστημονικά συνέδρια. Ως αντιπεριφερειάρχης δεν πλημμύρησε καμία περιοχή του Ν. Καρδίτσας, έγιναν πολλά έργα» απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάκος, προσθέτοντας: «Τι Παλέρμο παραδώσατε κ. Ξυλομένε;».
Ανάχωμα στον Βιολογικό
Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και επικεφαλής της «Δυνατής Καρδίτσας» κ. Κώστας Παπαλός, υπογράμμισε ότι τα λόγια του Δημάρχου για την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων εκφράζουν και τη δική του παράταξη.
Αναφερόμενος στο Διομήδη, είπε πως όλα τα συστήματα της ΔΕΥΑΚ λειτούργησαν στο όριό τους. Προσέθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο βόρειο τμήμα της πόλης και στις υπάρχουσες παροχετεύσεις. «Αν δεν ήταν καθαρές και έπεφτε περισσότερη βροχή θα είχαμε τοπικά πλημμυρικα φαινόμενα στην πόλη. Οι παροχετεύσεις και οι σχεδιασμοί έγιναν σε μια άλλη εποχή με άλλες συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης έκανε λόγο για «ανοιχτή πληγή» στο ανάχωμα στο ύψος του Βιολογικού. «Στο ύψος του Βιολογικού το προστατευτικό ανάχωμα από τον Ιανό ακόμη είναι σπασμένο σε ένα μήκος 5-6 μέτρων. Έχουμε ενημερώσει την περιφέρεια. Με τον Διομήδη ήμασταν και πάλι με την ψυχή στο στόμα» τόνισε, χτυπώντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα