Ο κάμπος πλέον αιμορραγεί - κίνδυνος να ερημώσει μετά το πέρασμα του «Ιανού»

Θα μείνουν ακαλλιέργητες για χρόνια τεράστιες εκτάσεις στην Καρδίτσα, λόγω της διάβρωσης

Ο θεσσαλικός κάμπος, ο κάμπος της Καρδίτσας πλέον αιμορραγεί και απαιτεί επειγόντως μετάγγιση αίματος. με πρόγραμμα ανασύνταξής του, πριν ερημοποιηθεί και ξεκινήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης, αυτή τη φορά από τις μέχρι πρότινος πεδινές και εύφορες περιοχές, που συγκρατούσαν τον κόσμο στα χωριά, αλλά πλέον μετά το πέρασμα του Ιανού, η εικόνα αλλάζει δραματικά…

Ο κίνδυνος ο Νομός Καρδίτσας να ζήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης που θα οδηγήσει στην πληθυσμιακή και οικονομικήκοινωνική συρρίκνωσή του είναι ορατός, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία, αφού γόνιμα χωράφια που παράγουν κάθε χρόνο πλούτο για την τοπική αγορά, έχουν διαβρωθεί και θα πάρει χρόνια πολλά για να καταστούν καλλιεργήσιμα, ενώ και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στις πλημμύρες δύσκολα ανακτάται.

Χωρίς την αγροτική οικονομία, τα μαγαζιά θα κλείσουν στην Καρδίτσα και αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για τον οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής σχεδιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Ιανός ανέδειξαν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η Καρδίτσα και η τοπική της οικονομία. Την υπογονιμότητα των εδαφών λόγω της διάβρωσης. Από όπου πέρασαν οι χείμαρροι τα χωράφια διαβρώθηκαν ξεπλύθηκε βίαια το γόνιμο έδαφος και αυτό έχει γίνει σε εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην πεδιάδα του Αλμυρού, στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για μία ζημιά η οποία δεν αναπληρώνεται, σημείωσαν το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» οι καθηγητές Φυσικών καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας και ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φάνης Γέμτος, ο οποίος σημείωσε ότι για να δημιουργηθεί ένα εκατοστό γόνιμου εδάφους απαιτούνται 100 χρόνια!

Η Θεσσαλική πεδιάδα κινδυνεύει πλέον έντονα με υπογονιμότητα και ερημοποίηση ανέφερε και ο καθηγητής Γεωγραφίας και Χωροταξίας (πρώην πανεπιστημίου Θεσσαλίας και νυν πανεπιστημίου στην Κύπρο) Δημήτρης Γούσιος ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Μεγάλο Ευύδριο όπου το πατρικό έχει υποστεί πολλές ζημιές.

Στα περισσότερα από τα χωράφια αυτά που πλημμύρισαν θα απαιτηθούν από 3 ως 5 χρόνια να καλλιεργηθούν ξανά, καθώς έχουν γεμίσει πέτρα και χαλίκια, ενώ έχει εξαφανιστεί το αργιλώδες χώμα, που είναι το γόνιμο έδαφος, ιδιαίτερα σε εκείνα που είναι επικλινή, σημείωσε ο κ. Γέμτος ενώ σε περιοχές της Λίμνης Πλαστήρα, στην αμπελουργική ζώνη, χάθηκαν μαζί με τα αμπέλια και οι αναβαθμίδες που τα υποστήριζαν…

«Πολύ φοβάμαι ότι μετά την ερήμωση των ορεινών χωριών στη δεκαετία του ’50 και των ημιορεινών στη δεκαετία του ’80 στη Θεσσαλία, τώρα κινδυνεύουμε να ερημώσουν και τα πεδινά χωριά, που κρατούν ακόμη κάποιους νέους αγρότες, των οποίων η παρουσία ήταν καταλυτική για να μη θρηνήσουμε πολλά θύματα κατά μήκος των χωριών του Ενιπέα ή του Πάμισου, που πλημμύρισαν το βράδυ της Παρασκευής, αφού έσωσαν ηλικιωμένους και μωρά» σημείωσε ο κ. Γούσιος.

Απαιτείται να ενημερωθούν οι αγρότες πως θα ανατάξουν α χωράφια τους, με την καλλιέργεια ψυχανθών για να δημιουργηθεί ξανά οργανική ύλη που θα αποδώσει με το πέρασμα του χρόνου γονιμότητα, ενώ κρίσιμο είναι στα επικλινή χωράφια το όργωμα να γίνει οριζόντια, έστω και με τη χρήση διπλών ελαστικών στα τρακτέρ και όχι κάθετα κατά μήκος της κλίσης σημείωσε ο κ. Γέμτος από τη μεριά του.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της Θεσσαλίας που θα ξεκινά από τα ορεινά και θα καταλήγει στον κάμπο, σε ότι αφορά και τη διαχείριση των νερών και των γαιών που υποβαθμίζονται, γιατί η βιαιότητα ήταν μεγάλη των υδάτων που έρρεαν από τις ορεινές περιοχές προς τον κάμπο την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

«Οι παλιότεροι ήξεραν πως από τη Γκούρα και τη Σκοπιά τα νερά χρειαζόταν μέσω του Ενιπέα, περίπου 13 ώρες να φτάσουν στο Ευύδριο και την Υπέρεια, τώρα έφτασαν σε 3,5 ώρες» κατέληξε ο κ. Γούσιος…

Η ίδια βιαιότητα παρατηρήθηκε και στον Πάμισο στο Μουζάκι, στον Καλέντζη στην Καρδίτσα, στον Ιταλικό στον Παλαμά, επισήμανε ο κ. Λέκκας και η μόνη περιοχή που ελαχιστοποίησε τις ζημίες ήταν οι Σοφάδες γιατί προστατεύτηκε από το φράγμα Σμοκόβου…

Γιάννης Κολλάτος