Η αλήθεια είναι πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εικόνες που βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έχουν έρθει στην… πόρτα μας.

Συναισθήματα όπως ο φόβος, έχουν κυριεύσει τους πολίτες, που προσπαθούν να εγκληματιστούν, στη νέα αυτή σκληρή πραγματικότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με μία πανδημία. Η γρίπη του «μεσοπολέμου» άφησε στο πέρασμά της εκατομμύρια νεκρούς, όπως και η πανώλη.

Η νέα πανδημία που σαρώνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έρχεται να μας επιβεβαιώσει πως δεν είμαστε άτρωτοι και για να μας «χτυπήσει» την πλάτη και να μας πει πόσο… λίγοι είμαστε.

Οι επιστήμονες τα τελευταία 24ωρα, επισημαίνουν πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη και πως τα δύσκολα έρχονται μπροστά μας.

Ο πανικός όμως είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Απαιτείται ψυχραιμία αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η μόνη συνταγή για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και οι συναθροίσεις. Τουλάχιστον για δύο μήνες, θα πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες στη ζωή μας.

Στην αρχή, άπαντες σχεδόν, υποτιμήσαμε τον κορωνοϊο. «Έλα μωρέ ένας ιός είναι θα περάσει» λέγαμε όλοι.

Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αυτό τουλάχιστον διαμηνύει η επιστημονική κοινότητα.

Με την ταχύτητα που εξαπλώνεται ο ιός, θεωρείται σίγουρο πως θα φτάσει και εντός των ορίων του νομού.

Και εκεί θα πρέπει να δείξουμε την απόλυτη ψυχραιμία και να υπάρξει σωστή διαχείριση της πραγματικότητας.

Ο κορωνοϊος ήρθε να μας αλλάξει για λίγο την καθημερινότητα. Μπροστά στα δέκα χρόνια μνημονίων, μοιάζει με ένα μικρό εμπόδιο που πρέπει να το υπερπηδήσουμε. Για να το υπερπηδήσουμε όμως, θα πρέπει να κάνουμε προπόνηση στο… σπίτι.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΗΣ