Ο Κώστας Τσίλιας μιλάει στο «Νέο Αγώνα» για τον Ηρακλή Σοφάδων και τον Πλαστήρα

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΟΥΡΚΑ

Ο Κώστας Τσίλιας είχε την ευκαιρία τη τρέχουσα σεζόν να βρίσκεται στο τιμόνι του Ηρακλή Σοφάδων, ο οποίος ήταν πολύ ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής και από τους βασικούς διεκδικητές της τετράδας.

Ο νεαρός Προπονητής μάς μίλησε στο «Νέο Αγώνα»  τόσο για την πορεία της Σοφαδίτικης ομάδας στο πρωτάθλημα ,αλλά και για τον Πλαστήρα στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και έχει μία σταθερή πορεία.

Αναλυτικά: Για την πρόταση από τον Ηρακλή Σοφάδων: ‘’ Μια μεγάλη τιμή για μένα η πρόταση από τον Ηρακλή Σοφάδων. Μια ομάδα με βαριά φανέλα και ιστορία ,αλλά κυρίως με δυναμική και υψηλούς στόχους στο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής. Ηταν ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μου. Η εμπειρία της κατηγορίας υπήρχε άλλωστε, στον ΑΟ Μυρίνης και στον Διγενή παλαιότερα της κατηγορίας‘’. Για την πορεία και τη ”μάχη” της τετράδας: ‘’Νομίζω ότι από την αρχή του πρωταθλήματος ήταν ξεκάθαρες οι ομάδες που θα πρωταγωνιστούσαν και φάνηκε στην πορεία ότι η εξάδα αυτή ήταν ένα κλικ παραπάνω από τις υπόλοιπες. Απλά περιμέναμε πως θα εξελίσσονταν η μάχη και η σειρά στην τελική κατάταξη. Απόλλων Μακρυχωρίου και Αναγέννηση έδειξαν ότι είναι λίγο πιο ψηλά, από το πρώτο γκρουπ’’. Για τους τραυματισμούς:’’Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικοί. Ενω ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό με αυτούς τους παίκτες και όλα κυλούσαν πολύ καλά στην προετοιμασία και το ξεκίνημα ήταν καλό, προέκυψαν οι τραυματισμοί που ήταν όλοι τους σοβαροί και έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για την ομάδα στην πορεία’’.

Για τον Πλαστήρα 

Για τον Πλαστήρα,τη σταθερά ανοδική πορεία στη Β’ Ερασιτεχνική και τη φιλοσοφία: ‘’Νομίζω ότι η φιλοσοφία στην ομάδα του Πλαστήρα είναι συγκεκριμενη. Μέσα από τη δουλειά μαθαίνουμε με τα παιδιά τις βασικές αρχές ,τον σεβασμό για τον αντίπαλο, τον σεβασμό στον εαυτό τους και το ίδιο το άθλημα. Ο Προπονητής θα πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα Διαπαιδαγωγός και να μπορεί να μεταφέρει στα παιδιά την αγάπη για το άθλημα και τα μυστικά του. Η ομάδα βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε ένα πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο και το δείχνουν οι πορείες και τα αποτελέσματα, αλλά πάντότε μέσα στις δυνατότητές της’’.

Για το αν ήρθε η ώρα για ένα βήμα πιο πάνω, χωρίς να ”χαλάσει” το πλάνο: ‘’ Δεν αποτελεί αυτοσκοπός ο πρωταθλητισμός και η άνοδος των κατηγοριών. Αυτό μπορεί να έρθει μετά από πολλή δουλειά και προσπάθεια. Σίγουρα όμως προτεραιότητά μας είναι και θα είναι η ανάδειξη των ταλέντων. Τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα, αλλά μία τέτοια επιτυχία είναι και ένα επιστέγασμα για τους κόπους των παιδιών’’. Για τα ταλέντα της περιοχής: Το ταλέντο υπάρχει ,αλλά το ζήτημα είναι πόσο θέλει κάποιος και αγαπά το ποδόσφαιρο να αναδειχθεί. Η εποχή είναι δύσκολη. Τα ενδιαφέροντα και οι υποχρεώσεις των παιδιών , αυξημένα. Δυσκολα να κρατήσεις στο γήπεδο ένα παιδί όταν βλέπει γύρω του ότι έχει πολλές άλλες επιλογές να κάνει’’.

Για το πως είναι είναι για έναν προπονητή να δουλεύει με έμπειρους και πως με νεαρούς ποδοσφαιριστές: ‘’Είναι διαφορετική η διαχείριση. Ο έμπειρος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και δείχνει ίσως μεγαλύτερη ‘’επαγγελματικότητα’’. Για τους πιο νεαρούς παίκτες η διαχείριση είναι διαφορετική γιατί πρέπει να τους μαθαίνεις διαρκώς καινούργια πράγματα και να τους επαναλαμβάνεις κάποια άλλα…’’. Για την κατάσταση που βιώνουμε: ‘’Νομίζω ότι δεν χρειάζονται λόγια. Είναι τραγική .Ευχή όλων να τελειώσει σύντομα….’’ Για την επανεκκίνηση: ‘’.Δεν είμαστε αρμόδιοι. Θα είναι δύσκολο πάντως για όλους όταν μία ημέρα γίνει αυτό’’