ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ Β. ΤΣΙΑΚΟ- Τα θέλει για το εργοστάσιο βιοαερίου στον Αγ. Βησσάριο
Μπορεί στην αρχή ορισμένοι να ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το μεγάλο επενδυτικό εγχείρημα της κατασκευής μονάδας παραγωγής βιοαερίου του γνωστού καλλιτέχνη Σάκη Ρουβά στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων , αλλά πλέον το project όχι μόνο πήρε «σάρκα και οστά», αλλά ο δημοφιλής καλλιτέχνης φαίνεται ότι το “τρέχει” με γρήγορους ρυθμούς και μάλιστα αναζητά συνεργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρουβάς πήρε την πρωτοβουλία και επικοινώνησε με το νέο Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο επιδιώκοντας μαζί του μια συνάντηση η οποία έγινε την περασμένη Κυριακή.
Ο Σάκης Ρουβάς ανέλυσε στον κ. Τσιάκο το σχέδιό του για τη λειτορυγία του εργοστασίου βιοαερίου που ο ίδιος διατηρεί στον Αγιο Βησσάριο και ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε στον κ. Τσιάκο συνεργασία με αντικείμενο τη διαχείριση των βιοαποβλήτων της Καρδίτσας.
Αυτή ήταν η πρώτη επαφή των δυο ανδρών οι οποίοι θα συνατηθούν ξανά το επόμενο διάστημα καθώς ο Δήμαρχος Καρδίτσας θέλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της προτασης και να καταλήξει στην προσφορότερη λύση για την περιοχή. Οπως και να έχει παντως άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον γνωστό καλλιτέχνη ο οποίος δείχνει διάθεση να έρθει κοντά με την κοινωνία της περιοχής όπου αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.
Το βιοαέριο, παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων (λύματα από χοιροστάσια, βουστάσια), αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. Αποτελείται από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά, μέσω της τροφοδοσίας του σε μηχανές εσωτερικής καύσης, σε καυστήρες αερίου ή σε αεροστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Προφανώς ο Σάκης Ρουβάς ενδιαφέρεται για τα αστικά οργανικά απόβλητα της Καρδίτσας Τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά, ο καφές, οι φλούδες φρούτων, τα τσόφλια του αυγού, ακόμα και το φακελάκι από το τσάι είναι μερικά μόνο από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας που καθημερινά απορρίπτονται, ανεκμετάλλευτα, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας.