Σε μια απρόβλεπτη, αλλά πολλά υποσχόμενη επιλογή κατέληξε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους στα Οσκαρ.

«Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες». Αυτό το ιδιοφυές και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάνας Οικονόμου με έντονο… άρωμα Καρδίτσας που σε όποιο διεθνές φεστιβάλ έχει προβληθεί έχει κλέψει τις εντυπώσεις, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Οσκαρ.

Συγκεκριμένα είναι η ταινία που επέλεξε αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να σταλεί στην 92η Διοργάνωση των βραβείων Οσκαρ με την ελπίδα ότι θα επιλεγεί στην τελική ομάδα των υποψηφίων. Η απόφαση για την εκπροσώπηση αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια.

Σύμφωνα με την υπόθεση, σε ένα χωριό κάπου στον θεσσαλικό κάμπο (στον οικισμό Ηλιά Δήμου Παλαμά), το οποίο μαραζώνει λόγω και της κρίσης, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.

Συγκίνηση, χιούμορ, δυνατές ανθρώπινες σχέσεις, ατόφιες εικόνες από την ελληνική επαρχία και τον ελληνικό τρόπο να συνδεόμαστε, να επιβιώνουμε, να ονειρευόμαστε διαπερνούν το ντοκιμαντέρ της Οικονόμου.