Πάνε ταμείο» οι Καρδιτσιώτες αγρότες για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

* Ν. Δούκας: «Τον Απρίλιο και πριν το Πάσχα η πληρωμή για τους χαλαζόπληκτους»

Το… χρώμα του χρήματος από τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, το σκληρό σιτάρι και τα πρωτεϊνούχα ψυχανθή άρχισαν να βλέπουνε σταδιακά από χθες το απόγευμα οι δικαιούχοι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας και χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

Όπως επισήμανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από το μικτό ποσό των 251 εκ ευρώ που καταβάλλεται, τα 246 εκ ευρώ είναι το καθαρό ποσό και προκύπτει, μετά την εφαρμογή παρακράτησης ποσοστού περίπου 1,66%, λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος.
Χαλαζόπληκτοι
Το γεγονός ότι μέσα στον Απρίλιο και πριν το Πάσχα θα πληρωθούν στη συνδεδεμένη οι βαμβακοπαραγωγοί που επλήγησαν από το χαλάζι σε Καρδίτσα και Φάρσαλα από την υπερκυτταρική καταιγίδα το περασμένο καλοκαίρι διαβεβαίωσε ο Καρδιτσιώτης Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας.
Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» και τη «Θεσσαλία Τηλεόραση», ο κ. Δούκας σημείωσε ότι οι πληγέντες δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους που έλαβαν τη συνδεδεμένη ύψους 70,2 ευρώ το στρέμμα, εφόσον δεν είχαν σταλεί έγκαιρα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που ζητήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 3 Μαρτίου.
Σημείωσε ότι έγινε μία τιτάνια προσπάθεια από τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ για να εξοφληθούν πρώτα μέχρι και τις 10 Μαρτίου οι πληγέντες παραγωγοί των δέντρων από τους περσινούς ανοιξιάτικους παγετούς και για το λόγο αυτό καθυστέρησαν τα πορίσματα για τους χαλαζόπληκτους σε βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα. Πάντως σημείωσε το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες και πριν από τους 12 μήνες, θα σταλούν τα πορίσματα και για το χαλάζι και θα πληρωθούν με ειδική καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα και τη συνδεδεμένη και τις αποζημιώσεις θα είναι μία ανάσα ρευστότητας για να μπορέσουν να μπουν έγκαιρα στις εαρινές καλλιέργειες.