Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για ένταξη στη Βιολογική Γεωργία και ήδη έχει ξεπεραστεί το φράγμα των 30.000 αιτήσεων.

Oσοι περίμεναν στην ουρά για ένταξη στο πρόγραμμα βάσει των απορρίψεων από περασμένες προκηρύξεις είναι γύρω στους 100.000 και ως εκ τούτου μέχρι το πέρας της διορίας για φάκελο ενίσχυσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί αρκετά μεγάλος όγκος νέων αιτήσεων.

Προς το παρόν δεν μπορούν να υπάρξουν σαφείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των τελικών δικαιούχων που θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Μέτρο. Μία πρώτη τάξη μεγέθους μπορεί ίσως να δώσει το γεγονός ότι για 3ετείς δεσμεύσεις, με κονδύλια 50 εκατ. ευρώ είχαν χωρέσει 2.300 δικαιούχοι ως εκ τούτου με 420 εκατ. ευρώ, μπορούν να μπουν γύρω στους 22.000.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει μία βασική διαφορά. Οι προκηρύξεις και τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί με βάση τον κλάδο, δηλαδή άλλα ποσά και πίνακες δικαιούχων θα υπάρχει για αροτραίες, άλλες για κηπευτικά-δέντρα. Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι εντάσσονται στις αντίστοιχες δικές τους προκηρύξεις.

Αρχικά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτίμησε πως από το πρόγραμμα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν γύρω στους 85.000 δικαιούχους, αριθμός τεράστιος σε σχέση με τις δυνατότητες του προγράμματος.

Κριτήρια μοριοδότησης

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»