Αυτή την ώρα οι προσφωνήσεις του Πάπα και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου – Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την άφιξή του στο Ελ.Βενιζέλος

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη πριν από λίγο ο Προκαθήμενος της Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος όπου συναντάται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι προσφωνήσεις του Πάπα και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι, είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του. Η Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στην πανδημία αλλά και στα εμβόλια τονίζοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκισκό για τη θέση που πήρε.

Ο Πάπας Φραγκίσμος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».


Όπως ορίζει το πρωτόκολλο η ΠτΔ υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο  στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου.  Στη συνέχεια μετέβησαν στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου όπου έγινε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου του Βατικανού και της  Ελλάδας.

papas_maksimou__2_

Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα θα ακολουθήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου.

Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα ολοκληρωθεί με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.

Η άφιξη του Πρωθυπουργό με τη σύζυγο του στο Προεδρικό Μέγαρο

https://www.youtube.com/watch?v=Ol_t5I49Ok4&t=1s
papas_maksimou__1_

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στις 11:00 στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean από την Κύπρο όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη.

papas_aerodromio___2_
papas-aerodromio___1_
papas_athina_afiksi_xr

Εκ μέρους της κυβέρνησης τον υποδέχτηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τον Πάπα Φραγκίσκο καλωσόρισαν στα σκαλιά του αεροσκάφους και τέσσερα παιδιά-σύμβολο αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές.

papas_aerodromio___3_

Αργότερα, θα μιλήσει σε αξιωματούχους, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και θα ακολουθήσει στις 16.00 το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η πρώτη του ημέρα στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με τη μεταβασή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών για να μιλήσει σε επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας.Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρμαχος της ενεργής εκκλησιαστικής διπλωματίας και της προσέγγισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ελληνορθόδοξης.

Η επίσκεψη είναι ύψιστης σημασίας για τους χιλιάδες Καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αποτελεί και ένα ακόμα έμπρακτο βήμα προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Τέλος, ρίχνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο μεταναστευτικό. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτό το ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρώπη για υποκρισία και επαινώντας την Ελλάδα για την συμβολή της.

Αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΑΘΗΝΑ
11:10 Άφιξη στην Αθήνα
11:10 Επίσημη Υποδοχή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
12:00 Τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα
12:15 Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο
12:30 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο
12:45 Συνάντηση με Εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο
16:00 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών
16:30 Συνάντηση της Α.Μ. κ.κ. Ιερώνυμου και της Α.Α. Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην αίθουσα «του Θρόνου» στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών
17:15 Συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών
18:45 Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ
09:15 Αναχώρηση για Μυτιλήνη
10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»
12:15 Αναχώρηση για Αθήνα
13:10 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»
16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ
08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα
09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Ευκαλύπτων 20, Μαρούσι)
11:15 Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
11:30 Αναχώρηση για Ρώμη

Ζήτησε «500αράκι» για τις μετακινήσεις του

Εντύπωση προκάλεσε και το όχημα στο οποίο επιβιβάστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος δεν ήθελε χρησιμοποιήσει πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα από τον στόλο της Αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοδείας επισήμων και προτίμησε να ένα μικρό Fiat “500αράκι” και μάλιστα χωρίς καμία θωράκιση.

Με αυτό το όχημα θα κάνει όλες τις μετακινήσεις του στην πρωτεύουσα. Και με το ίδιο αυτοκίνητο, που του παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της εταιρείας στην Αθήνα, θα μετακινηθεί και στη Λέσβο, την οποία θα επισκεφθεί την Κυριακή.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής

Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφηκα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και

• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Εν τω μεταξύ λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου απαγορεύτηκαν για σήμερα από την Αστυνομία σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας όλες οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:

Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου – Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου – δεξιά Ιουλιανού – αριστερά Αριστοτέλους – Σωκράτους – αριστερά Π. Τσαλδάρη – Πλατεία Ομονοίας – δεξιά Αθηνάς – Πλατεία Μοναστηρακίου – ‘Αρεως – Διοσκούρου – Πρυτανεία – Τριπόδων – Σέλλευ – Λυσικράτους – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ.Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου – Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Πηγή : protothema