«Η Δέλτα και η Ομικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα κορονοϊού σε… τσουνάμι, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους

ταυτόχρονη δράση των μεταλλάξεων Δέλτα και Ομικρον του κορονοϊού προκαλεί ένα «τσουνάμι κρουσμάτων», δήλωσε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η Δέλτα και η Ομικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε ο Τέντρος και πρόσθεσε: «Ανησυχώ πολύ που η Ομικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων».

Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του οι χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια πιο ισότιμα και προειδοποίησε ότι η έμφαση που δίνεται στις αναμνηστικές δόσεις στις πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει στα φτωχότερα κράτη ελλείψεις στα εμβόλια.

Την Πρωτοχρονιά η δεύτερη «μαύρη» επέτειος από τα κρούσματα της Ουχάν

Τόνισε ότι ο ΠΟΥ πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου κάθε χώρα να πετύχει τον στόχο του 70% της εμβολιαστικής κάλυψης έως τα μέσα του 2022, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μπει ένα τέλος στην οξεία φάση της πανδημίας.

Η Πρωτοχρονιά θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη «μαύρη» επέτειο από τότε που η Κίνα προειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Ουχάν.

Περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Πηγή : reader