Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη και το ανακηρυχθέν έτος “Αντώνη Σαμαράκη” διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο τον Οκτώβριο του 2020 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Στόχος του Συνεδρίου είναι:

α) Να αποτιμηθεί το έργο και η προσωπικότητα του Αντώνη Σαμαράκη, του οποίου οι ρίζες καταγωγής ακουμπούν στο Μορφοβούνι, έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

β) Να συγκεντρωθούν τεκμήρια του έργου και του βίου με σκοπό να δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης Μορφοβουνίου.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16, 17 και 18 Οκτωβρίου στο ομώνυμο Πολιτιστικό Κέντρο, στο Μορφοβούνι. Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες και αδημαϊκούς.

Όσοι θέλουν να λάβουν μέρος ως εισηγητές, μπορούν να στείλουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση logos.samarakis@gmail.com, μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2020. Για πρόσθετη επικοινωνία με την Οργανωτική Επιτροπή, με την κ. Στέλλα Κορομπίλια, 24413/52200 – 210

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα ανακοινωθούν και οι νικητές του τον 5ου Διεθνή Διαγωνισμού Διηγήματος «Αντώνης Σαμαράκης».

Ο Διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας και γράφουν στην Ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας, αρκεί η ηλικία τους να μην ξεπερνά το 40ο έτος (γέννηση 1980 και εντεύθεν).

Οι υποψήφιοιοι/ιες μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει δημοσιευθεί ποτέ, η έκταση του οποίου καλό είναι να μην ξεπερνά τις 2.000 – 2.500 λέξεις.

Θέμα του διαγωνισμού: «Εξ-εγέρσεις και Επ-αναστάσεις».

Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία, που θα εκδοθεί το 2021 από γνωστό εκδοτικό οίκο, και για τη συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Τα υποβληθέντα διηγήματα θα αναγνωστούν από κριτική επιτροπή και στα τρία πρώτα που θα θεωρηθούν άξια για βραβεία, (Α, Β, και Γ), θα απονεμηθεί ειδικά σχεδιασμένο εικαστικό αναμνηστικό έργο, φιλοτεχνημένο από τον αείμνηστο ζωγράφο Παντελή Σαμπαλιώτη. Επίσης κάθε βραβείο συνοδεύεται με τριήμερη φιλοξενία στη λίμνη Πλαστήρα για δύο άτομα, σε κατάλυμα που θα ανακοινωθεί αργότερα. Στους υπόλοιπους διακριθέντες θα απονεμηθεί αναμνηστικό και δώρα του Δήμου. Τιμητική διάκριση για όλους είναι η ειδική έκδοση της Ανθολογίας του 5ου Διαγωνισμού, η οποία θα είναι επετειακή και θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2021.

Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά προς το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Ταχ. Δ/νση: Μορφοβούνι Καρδίτσας, Τ.Κ. 43100, με την ένδειξη «Για τον Ε’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Αντώνης Σαμαράκης». Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου 2020, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους συγγραφείς και επιστήμονες: Πρόεδρος ο κ. Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Παπαχρήστος Δημήτρης (συγγραφέας), Σκιαθάς Αντώνης (ποιητής), Στεργιούλης Μανώλης, (φιλόλογος – συγγραφέας) και Τσιλιμένη Τασούλα, (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας. Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.