Συμβολικά και με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων λόγω πανδημίας, αλλά με αγωνιστικό χαρακτήρα, θα τιμήσει φέτος την επέτειο του Κιλελέρ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία της Επιτροπής οι διεκδικήσεις των αγροτών αφορούν μεταξύ άλλων:
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία…
-Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
-Μείωση κόστους παραγωγής:
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για την επιβίωση τους
-Επιδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών οι οποίες έχουν αυξηθεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την καραντίνα.
-Απαλλαγή αγροτών και κτηνοτρόφων από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αποφάσισε επίσης να ζητήσει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης με την συμμετοχή και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να θέσει το διεκδικητικό της πλαίσιο και να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων χαιρετίζει τις πολύμορφες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αναδείχνοντας τα οξυμένα προβλήματα αγροτών-κτηνοτρόφων και απαιτώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε.
Κινητοποιήσεις που έχουν μεγάλη σημασία και αποτελούν αγωνιστική παρακαταθήκη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος καθώς έγιναν εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας που ζει ο πλανήτης, λαμβάνοντας υποδειγματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, έχουμε αιτήματα και παλεύουμε για την επιβίωση μας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε – όπως και οι προηγούμενες – πως είναι αντίπαλος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και προστασίας του πενιχρού εισόδημά μας.
Τα όποια ψίχουλα έχει δώσει ως τώρα, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα της στήριξης σε βιομήχανους, τράπεζες, επιχειρήσεις, εταιρίες κλπ, με πακτωλό χρηματικών ενισχύσεων.
Η Γραμματεία της ΠΕΜ καταδικάζει την πρόσφατη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους φοιτητές αλλά και σε άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται. Η κυβέρνηση επιχειρεί με τον αυταρχισμό να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της η οποία οδηγεί σε φτώχεια και εξαθλίωση. Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη και πικρή εμπειρία από την κρατική καταστολή, τα αγροτοδικεία, πρόστιμα, με στόχο το σταμάτημα της δράσης του. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν και θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης με την συμμετοχή και του Προέδρου του ΕΛΓΑ για να θέσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο και να πάρουμε απαντήσεις και λύσεις.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, τον παγετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους όταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. 32 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκατ. Ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και αυτό είναι πολιτική επιλογή και όχι προσαρμογή στις δημοσιονομικές συνθήκες όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση.
-Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Δεν δίνονται αποζημιώσεις από ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ με αστείες προφάσεις και αντί για αυτό δίνουν κάποια ψίχουλα με διάφορα προγράμματα τάχα ότι στηρίζουν τους αγρότες και την παραγωγή. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!
Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
-Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο και να σταματήσουν οι αστείες δικαιολογίες ότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες την ίδια στιγμή που έδωσαν φέτος 370 εκατ. Ευρώ για επιστροφή φόρου πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικές, ξενοδόχους, εκεί που βρήκαν τα χρήματα; Άμεση μείωση 50% αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για την επιβίωση μας.
-Επιδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών οι οποίες έχουν αυξηθεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την καραντίνα.
-Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
-Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που βρίσκονται στο “κόκκινο” συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
-Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
-Η νέα ΚΑΠ κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να μην γίνει καμιά μείωση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
-Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, αφού ουσιαστικά πετάει απέξω τους μικρούς παραγωγούς και βάζει τις εταιρίες με ότι επακόλουθο στις τιμές για το λαό.
-Η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα εγκεκριμένα εμβόλια και να παρθούν όλα τα μέτρα για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του αγροτικού πληθυσμού. Να γίνουν τώρα οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Δημόσια Υγεία. Να στελεχωθούν με προσωπικό και μηχανήματα και να λειτουργήσουν ουσιαστικά τα Κέντρα Υγείας στην Ύπαιθρο. Να ενταχθεί στο σχεδιασμό και ο ιδιωτικός τομέας.
-Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, με βάση τις προτάσεις των σωματείων των εκπαιδευτικών και των ενώσεων των γονέων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και τη δια ζώσης εκπαίδευση.
Συνεχίζουμε την δράση μας αμείωτη το επόμενο διάστημα καθώς τα προβλήματα οξύνονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν.
Αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά ο πολύτιμος ρόλος των Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση των αγροτών, την κινητοποίηση τους και την διεκδίκηση των αιτημάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουν οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες και η ΠΕΜ. Με νέες μαζικές εγγραφές, με ουσιαστική λειτουργία των Δ.Σ και των Γενικών Συνελεύσεων, με πρωτοβουλίες για κάθε τοπικό και γενικότερο πρόβλημα προκύπτει, με συγκρότηση νέων δυνατών Αγροτικών Συλλόγων.
Δυναμώνουμε την συμπόρευση και κοινή δράση με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων για να γίνει πιο δυνατή και αποτελεσματική η πάλη μας.
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αποφάσισε τον Μάρτιο να τιμήσει συμβολικά αλλά αγωνιστικά την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ, προσαρμοσμένη στα δεδομένα και με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας».