Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας πραγματοποίησαν το πρωί μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας με συμπαράσταση και άλλων τοπικών φορέων.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση υπογραμμίζει: «Στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας βρεθήκαμε για άλλη μία φορά στην ίδια πλευρά με τα σωματεία των υγειονομικών και με τα σωματεία και τους φορείς του λαού του νομού μας. Απέναντί μας είχαμε την υποστελέχωση και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τα Κέντρα Υγείας καλούνται να αναλάβουν το έργο του εμβολιασμού χωρίς καμία ενίσχυση του προσωπικού τους και χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση της ανεπαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής τους. Το Νοσοκομείο μπαίνει στη μάχη για το τρίτο κύμα της πανδημίας βασισμένο στην ίδια αποτυχημένη συνταγή της αναδιάταξης και των μετακινήσεων προσωπικού, της ελαχιστοποίησης των επεμβάσεων, της παύσης των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μίας νόσου έχει ως αποτέλεσμα δίπλα στην πανδημία της COVID-19 να δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης μία άλλη «πανδημία μη-μεταδοτικών νοσημάτων» με τους χρονίως πάσχοντες και τους υπόλοιπους ασθενείς να πληρώνουν το βαρύ τίμημα.
Η λύση είναι πλέον ξεκάθαρη όσο και αν η κυβέρνηση αρνείται να την υλοποιήσει, αφού ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για επιχειρηματικούς ομίλους και για ενίσχυση της καταστολής. Την ίδια, όμως, στιγμή αφήνει απλήρωτες εφημερίες γιατρών, καθυστερεί τους μισθούς των συμβασιούχων, δεν προσλαμβάνει μαζικά μόνιμο προσωπικό, δεν μονιμοποιεί τους χιλιάδες συμβασιούχους στην υγεία. Ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» για τα σχολεία με πολλούς μαθητές ανά τάξη και χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, για τους εργαζόμενους που στοιβάζονται στα ΜΜΜ και δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται μία από τα καιρικά φαινόμενα και μία από τα lockdown.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση και όλα τα στελέχη της, κεντρικά και τοπικά, έχουν ριχτεί σε μία διαρκή τακτική διάψευσης, συκοφάντησης και στοχοποίησης των υγειονομικών. Μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη σωρεία απαράδεκτων αυταρχικών εισαγγελικών και πειθαρχικών διώξεων ενάντια   σε  υγειονομικούς   (πρόεδρο και γραμματέα της ΕΙΝΚΥΝΚ, πρόεδρο  ΟΕΝΓΕ,   πρόεδρο   ΠΟΕΔΗΝ,  στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά, στην Πρέβεζα, στο Ρέθυμνο κλπ). Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τον αγώνα μας και να σταματήσει κάθε φωνή που αναδεικνύει την αλήθεια.
Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στη συνείδησή μας και απέναντι στους ασθενείς μας να αναδεικνύουμε τα πραγματικά προβλήματα και να διεκδικούμε. Έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους.

Διεκδικούμε:
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
-Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
-Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
-Επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
-Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Τα κρούσματα Covid-19 στους υγειονομικούς να καταγράφονται ως επαγγελματική ασθένεια.
-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης».