Γενικεύεται η συγκομιδή στον κάμπο της Καρδίτσας

Γκάζι πατούν τα τελευταία 24ωρα οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές στον κάμπο της Καρδίτσας, μετά την απότομη αλλαγή του καιρού.

Οι παραγωγοί παραδίδουν κατά την προσφιλή τους συνήθεια το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια με ανοιχτές τιμές, ενώ προς το παρόν οι εκκοκκιστές τηρούν σιγή ιχθύος αναφορικά με τις τις τιμές.

Παράγοντες της αγοράς, κάνουν λόγο για τιμές στα 54 λεπτά το κιλό στο χωράφι και 57 λεπτά στην πύλη, ωστόσο αυτές δεν επιβεβαιώνονται επίσημα. σε ότι αφορά τις διεθνείς τιμές η αναταραχή στην παγκόσμια αγορά επηρεάζει και τις τιμές των πρώτων υλών, με το βαμβάκι να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη, λόγω και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας.

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι η Τουρκία παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει θα βγει δειλά-δειλά στο τέλος του έτους για αγορές, ενώ προς το παρόν οι Έλληνες εκκοκκιστές, με σύμμαχο την καλή ποιότητα στρέφονται σε άλλες αγορές. Μέχρι και σήμερα έχει συγκομιστεί πάνω από το 70% του βαμβακιού στη Βοιωτία, περί το 40 με 50% στη Θεσσαλία και λιγότερο από 10% στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμάται πάντως πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει συλλεγεί το πρώτο χέρι στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ η Βοιωτία βρίσκεται στα τελειώματα…

Πάντως αξίζει να τονιστεί πως όσοι παραγωγοί αποθήκευσαν το καλοκαίρι σιτηρά βλέπουν να μην υπάρχουν ανοδικές τάσεις τις τιμές και με δεδομένο ότι πρέπει να αδειάσουν οι αποθήκες για να υποδεχτούν και το βαμβάκι, θα υπάρξουν πιέσεις και ρευστότητας.

Το σιτάρι βρίσκεται καθηλωμένο, καθώς τα μηνύματα από τον Καναδά κάνουν λόγο για καλή παραγωγή και καλή ποιότητα…