ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να σβήσουμε το 2020 από το ημερολόγιο και να πηγαίναμε από το 2019, απευθείας στο 2021, θα το κάναμε δίχως καμιά αναστολή!

Θα προτιμούσαμε, έστω χάνοντας και μια χρονιά από τη ζωή μας, χωρίς δεύτερη σκέψη να προβούμε στo… delete! Εκτός, ίσως, από εκείνους τους ελάχιστους, που ακόμη και μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό αρνητικών καταστάσεων που ζούμε, κατορθώνουν και κερδίζουν, όπως άλλωστε, συμβαίνει πάντα στις κρίσεις που ταλαιπωρούν τους περισσότερους!

Το 2020 που μας αφήνει σ’ ένα μήνα, στη συλλογική μνήμη αναμφίβολα θα πάρει τη θέση που βρίσκονται οι χειρότερες αναμνήσεις! Ένας χρόνος εφιαλτικός που μάλιστα για την περιοχή της Καρδίτσας ήταν ακόμη χειρότερος!

Πέρα από την πανδημία του κορωνοϊού η οποία δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπό της και σαρώνει εκ νέου, η Καρδίτσα δοκίμασε και την ασύλληπτη κι αδιανόητη καταστροφική πλημμύρα! Τα ποτάμια που θα πρεπε να στολίζουν την πόλη μας και ν΄αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης (πραγματικής κι όχι… “πράσινης”) μπήκαν στα σπίτια και στα μαγαζιά προκαλώντας μια καταστροφή που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ…

Κι αν γι’ αυτή την καταστροφή ο μόνος υπόλογος ήταν ο… κακός καιρός (“Ιανό” τον βάφτισαν), το ίδιο πάνε να μας πουν και για την τραγική κατάσταση με τις απώλειες συνανθρώπων μας. Οτι φταίει πάλι μόνον ο άτιμος ο κορωνοϊός κι όχι οι τραγικές ελλείψεις και η απαξίωση του συστήματος υγείας που οδηγεί ακόμη και σε… επιλογή περιστατικών για στοιχειώδη φροντίδα και περίθαλψη!

Μια χρονιά, λοιπόν, πραγματικά μαύρη, καθώς μαζί με όλα αυτά έχουμε και ως συνέπεια τον καταποντισμό της ούτως ή άλλως ρημαγμένης από τα μνημόνια οικονομιας και βιώνουμε ταυτόχρονα την απόλυτη “νέκρωση” κάθε είδους ψυχαγωγίας!
Ένας συνδυασμός, δηλαδή, απίστευτος και άκρως μελαγχολικός, που αφαιρεί ακόμη και τη δυνατότητα να ξεδώσει κανείς αφήνοντας τα προβλήματα και τις μελαγχολικές σκέψεις για λίγο στην άκρη.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η “ΚΑΡΔΙΑ”ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ…
Μέσα στο γενικότερο STOP, ο αθλητισμός κατέβασε ρολά κι αυτός. Σταμάτησε να χτυπά η “καρδιά” του γεγονός που έχει ασφαλώς τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική υπόσταση όσων βιοπορίζονται μέσω αυτού, όσο και στην ψυχολογία όλων των εμπλεκομένων.

Οπως γράψαμε και προσφάτως, ακόμη και στις πιο έκρυθμες καταστάσεις του παρελθόντος, η αθλητική δραστηριότητα έβρισκε τρόπο να εκφραστεί. Τώρα πλέον έχουν σταματήσει τα πάντα, πλην των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που όμως δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται σε παγωμένα άδεια γήπεδα, παρουσιάζονται πάμπολλα προβλήματα με συνεχείς αναβολές λόγω κρουσμάτων. Για τους συλλόγους, τους αθλητές, τους προπονητές και όλους όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό στην Καρδίτσα, ισχύουν όσα και για τις υπόλοιπες περιοχές.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή με όσα τραγικά βιώνουμε πότε θα επιστρέψει, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, η ζωή στα γήπεδα. Για την ώρα στο Δημοτικό Στάδιο, στο αθλητικό κέντρο γενικότερα και στα δύο κλειστά επικρατεί… ερημιά!
Μια πινελιά ζωντάνιας δίνουν οι Καρδιτσιώτες που αθλούνται κατα μόνας ή ανά δύο (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και μέσω… SMS).

Κατά τα άλλα το τοπίο είναι παγωμένο σα να… καλωσορίζει το χειμώνα που ήδη βρίσκεται προ των πυλών και κατά πως λένε οι ειδικοί θα είναι μάλιστα βαρύς. Ο χειμώνας στην καρδιά μας όμως έχει εγκατασταθεί εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς πέραν όλων των άλλων η έλλειψη της συνύπαρξης τόσο σε αθλητικούς χώρους, όσο και σε άλλου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι βαριά κι ασήκωτη…
Στην προσμονή της άνοιξης, λοιπόν, που κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα έλθει!