Υπόνοιες για το ρόλο μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωση (ΜΚΟ), στην υποκίνηση των ρομά στη Νέα Σμύρνη, που ξεχύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στους δρόμους, έστησαν οδοφράγματα και, έκαψαν κάδους αμφισβητώντας το δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ, άφησε χθες βραδυ στο δημοτικό συμβούλιο, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Ο ρόλος αυτής της ΜΚΟ πιθανό να σχετίζεται και με τη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, ενώ οι έρευνες της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες στρέφονται και σε μία αλλοδαπή από την Ευρώπη που η δράση της θεωρείται ύποπτη σε σχέση με συλλογικότητες και αλληλέγυους στην υποκίνηση επεισοδίων. Θυμίζουμε ότι τη μέρα εκείνη γινόταν και live μετάδοση μέσω fb όπου διέδιδαν διάφορα fake news ότι δεν υπάρχει κορονοϊός και καλούσαν τον κόσμο σε εξεγερση.

«Προέκυψαν αρκετά ξαφνικά» σημείωσε ο δήμαρχος για τα επεισόδια της Παρασκευής. «Τα πράγματα φαίνονταν, από την προηγούμενη ημέρα, ότι κάτι σιγόβραζε, αλλά οι εξελίξεις ξάφνιασαν τους πάντες. Εκτιμώ και εγώ ότι πίσω από τα γεγονότα υπήρξε υποκίνηση. Όπως ξέρω, υπάρχει σχετική έρευνα από την ΕΛΑΣ. Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς συγγενείς θύματος στον οικισμό να λένε πως δεν υπάρχει κορονοιός όπως και το πώς έφτασαν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο για τεστ αντισωμάτων. Ακούστηκαν περίεργα και πρωτοφανή πράγματα στην διάρκεια της έντασης της περασμένης Παρασκευή. Κυριάρχησαν τα fake news.Την ημέρα της έντασης προείχε η απομάκρυνση των κρουσμάτων που ήταν μέσα στον οικισμό. Το ίδιο βράδυ της έντασης, απομακρύνθηκαν με ηρεμία τα 28 από τα 35 κρουσμάτων. Αυτή ήταν η προτεραιότητα και όλοι εργάστηκαν για αυτό τον στόχο. Ήμασταν σε ανοιχτή γραμμή με τους εισαγγελικούς λειτουργούς.Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων συνεργάστηκε σε μεγάλο βαθμό»

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας «είναι σοβαρή η κρίση που διαχειριζόμαστε. Την ώρα της μάχης δεν είναι η ώρα της εύκολης αντιπολίτευσης και των αναρτήσεων»

Το δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε δημοσιογράφος από ορισμένους ρομά, ενώ από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική για ατυχείς χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο όλο θέμα της διαχείρισης των απανωτών κρουσμάτων κορονοϊού στη συνοικία. Ο δήμαρχος πάντως υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού από τον οικισμό των ρομά προς την πόλη, ενώ και μέσα στον οικισμό έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένα οικοδομικά τεράγωνα και οικογένειες.Πράγμα που μένει να επαληθευτεί βέβαια από τη σημερινή μεγάλη δειγματολήψία