• Mιλάει στον «Νέο Αγώνα» ο Καρδιτσιώτης δημιουργός Βασίλης Παπαθεοχάρης

Πανελλαδική πρεμιέρα σήμερα το βράδυ στο θερινό κινηματογράφο για την πολυβραβευμένη ταινία «Η Οδύσσεια του Βάση» του Καρδιτσιώτη σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Παπαθεοχάρη.

Πρόκειται για μία Ελληνό-Ισπανική παραγωγή γυρισμένη σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με μεγάλο κομμάτι της να έχει γυριστεί στην πόλη της Καρδίτσας και στη Λίμνη Πλαστήρα. Η ταινία θα προβληθεί στις 9 το βράδυ με τιμή εισιτηρίου 5 Ευρώ, ενώ τα έσοδα θα δοθούν στο Σύλλογο γονέων με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα». H «Οδύσσεια του Βάση» είναι η ταινία που δεν περιμένεις κι όταν την συναντάς δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις σχεδόν κεραυνοβόλα.

Οχι μόνο γιατί η μικρή ασπρόμαυρη καρδιά της χτυπάει με τους ρυθμούς των περιπλανήσεων αγαπημένων σκηνοθετών ενός πραγματικά ανεξάρτητου σινεμά, αλλά γιατί πίσω από αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας κρύβεται ένας δημιουργός που θα θέλαμε πολύ να περιπλανηθούμε μαζί του στους χάρτες που τον οδήγησαν από την Καρδίτσα στην Αγγλία κι από εκεί στην Ισπανία. Με αφορμή την πρεμιέρα, ο ξενιτεμένος Καρδιτσιώτης Βασίλης Παπαθεοχάρης μίλησε στον «Νέο Αγώνα», για την επιλογή προβολής της ταινίας στην Καρδίτσα, για τους χαρακτήρες του έργου και για τα μελλοντικά του σχέδια.

-Πανελλήνια πρεμιέρα σήμερα της πολυβραβευμένης ταινίας σου στο θερινό κινηματογράφο της Καρδίτσας. Ο λόγος που επέλεξες την Καρδίτσα;

Οι λόγοι φυσικά που γίνεται η πρεμιέρα στην Καρδίτσα είναι ότι πρώτον μεγάλο κομμάτι της ταινίας έχει γυριστεί στην πόλη αλλά και στην λίμνη και φυσικά το ότι κατάγομαι από εδώ και θα ήθελα και προσωπικά να ξεκινήσει η προβολή της από την πόλη καταγωγής μου.

-Τί ήταν αυτό που γέννησε την ιδέα της ταινίας «η Οδύσσεια του Βάση»;

Η ιδέα της ταινίας ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια σε ένα ταξίδι που κάναμε στην Ελλάδα με κάποιους συνεργάτες. Θέλαμε να συνδυάσουμε τις παραδόσεις, την κουλτούρα και τις ομοιότητες των δύο χωρών μέσα από road movie στην Μεσόγειο.

– Άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές, πόσο μάλλον χώρες, όπως οι πρωταγωνιστές της ταινίας σου οι οποίοι προέρχονται από Ελλάδα και Ισπανία, πόσο εύκολα μπορούν να συνυπάρξουν; Πως μπορούν να πορευτούν από κοινού σε κάποιο προορισμό, πόσο μάλλον στο «ταξίδι» της ίδιας της ζωής;

Η ταινία είχε σκοπό μέσω του σεναρίου να κάνει αναφορές στο τρόπο ζωής αυτών των δύο κυρίως μεσογειακών χωρών, αλλά επίσης και δύο τόσο διαφορετικών χαρακτήρων που στο τέλος όμως του ταξιδιού η συνύπαρξη και η συμφιλίωση με το γύρω τους θα είναι ο κοινός τους αυτοσκοπός.

– Τα μελλοντικά σου πλάνα για την μεγάλη οθόνη ποιά είναι;

Η επόμενη ταινία μου η οποία θα έχει και αυτή την σφραγίδα της ίδιας εταιρείας παραγωγής είναι στην πρε-παραγωγή της και θα γυριστεί το Απρίλιο του 2022. Παρόλο που το σενάριο έχει σχεδόν τελειώσει το μόνο που μπορώ να πω αυτή την στιγμή είναι ότι θα είναι και αυτή μία road movie ότι και αυτή θα έχει γυρίσματα και στην Ελλάδα.

– Μετά την Καρδίτσα που αλλού θα γίνουν άλλες προβολές της ταινίας;

Σε συνεργασία με την πρόεδρο κα Μαρία Τρυφωνίδη και το Δ.Σ. της Φλόγας σχεδιάζουμε να ταξιδέψει «η Οδύσσεια του Βάση» σε όλη την Ελλάδα όπου με την βοήθεια των τοπικών παραρτημάτων της Φλόγας να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε αντίστοιχες προβολές όπου μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις πόλεις και τις ημερομηνίες.

-Φεστιβάλ και Βραβεία «Η Οδύσσεια του Βάση» έχει επιλεχθεί σε πάνω από 20 φεστιβάλ μέχρι σήμερα παγκοσμίως και έλαβε 7 βραβεία! Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου και βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ επίσης ήταν υποψήφια και για τα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής ακαδημίας κινηματογράφου για το βραβείο ταινίας καλύτερης ελληνικής συμπαραγωγής.

Επίσης έλαβε βραβεία καλύτερης ταινίας και ηθοποιίας στα φεστιβάλ Moscow Indy Film Festival (Ρωσία), Barcelona Planet Film Festival (Ισπανία), Rural Film festival (Ισπανία), κ.α. Μερικά ακόμη από τα φεστιβάλ στα οποία ήταν υποψήφια έως καλύτερη ταινία είναι το 71ο Φεστιβάλ του Σαλέρνο (Ιταλία), Light House International Film Festival (New Jersey, USA), το 34ο Fort Lauderdale International Film Festival (Florida Miami, USA), και πολλά άλλα.