Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τάξεις των αμβυκούχων αμπελουργών της Καρδίτσας και γενικότερα της χώρας, η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούσε την απαγόρευση του χύμα τσίπουρου.

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος των αμβυκούχων αμπελουργών Νομού Καρδίτσας κ. Μιλτιάδης Στεργιούλης, μας επισήμανε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς παραμένει σε ισχύ η πώληση του «χύμα» τσίπουρου.

«Η διαβεβαίωση που έλαβε η Ομοσπονδία από το αρμόδιο Υπουργείο, είναι πως δεν αλλάζει απολύτως τίποτα για τους διήμερους παραγωγούς. Οι παραγωγοί μπορούν κανονικά να πωλούν τσίπουρο με τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία» σχολίασε ο κ. Στεργιούλης.

Τι αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης για το τσίπουρο

Το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρει πως σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Αγώνα», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών ερμηνεύουν διαφορετικά το νόμο, σε σχέση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αναφορικά με την πώληση τσίπουρου.

100 αμβυκούχοι στο Νομό Καρδίτσας

Στο Νομό Καρδίτσας όπως μας επισήμανε ο κ. Στεργιούλης, στην Ομοσπονδία είναι εγγεγραμμένοι 100 περίπου αμβυκούχοι αμπελουργοί.

Στις 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του συλλόγου και εκτός από το θέμα που προέκυψε με το χύμα τσίπουρο, θα συζητηθούν κι άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.