Η Καρδίτσα είναι παντού και ξεχωρίζει. Παιδιά που οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και στην πόλη μας, τους οδήγησαν σε άλλες πολιτείες για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, κάνουν κάτι περισσότερο από αισθητή την παρουσία τους στους χώρους όπου δραστηριοποιούνται! Ανέκαθεν η περιοχή μας “γεννούσε” σπουδαίους ανθρώπους στον πολιτισμό και στις τέχνες και συνεχίζει να το κάνει!

Ο ξενιτεμένος Καρδιτσιώτης Βασίλης Παπαθεοχάρης είναι ένας εξ αυτών! Hθοποιός και σκηνοθέτης με σημαντικές πλέον διακρίσεις σε υψηλό διεθνές επίπεδο! Πρίν από λίγες ημέρες με την ταινία που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε, “Η Οδύσσεια του Βάση”, απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ της Ισπανίας στη Βαρκελώνη!!!

Τον Ιανουάριο, βραβεύτηκε και στο φεστιβάλ της Μόσχας! Όπως έχουμε γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν, κάποια από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα το 2019, με πλάνα από τους δρόμους της πόλης και σκηνές σε ιστορικά μαγαζιά και συγκεκρμένα το “blues bar” και το “pak man”!

Όλα αυτά ταξιδεύουν πλέον σε όλο κόσμο μέσω της μεγάλης οθόνης στη “γύρα” που κάνει η ταινία σε όλα τα φημισμένα κινηματογραφικά φεστιβάλ!

Τα βραβεία καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ της Βαρκελώνης!

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Πρόκειται για ένα σενάριο που δένει σε μία road ταινία που πραγματεύεται με χιούμορ την παράξενη και στοργική συνύπαρξη μιας γυναίκας και ενός άντρα με πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες. Ένα ταξίδι που θα μεταφέρεις τους χαρακτήρες και τους θεατές από το Αλικάντε στην Ελλάδα, μέσω της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αλβανίας. Ένα ταξίδι στο οποίο οι πρωταγωνιστές θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους και θα εμβαθύνουν στις προσωπικές και οικογενειακές τους σχέσεις. Ένα έργο που εξιστορεί την συνύπαρξη δύο ξένων σε ένα μεγάλο ταξίδι. Θα μας ταξιδέψουν στη γαστρονομία, τα έθιμα, τις παλιές παραδόσεις αντιμετωπίζοντας παράλληλα την δυσκολία που υπάρχει στην συνεννόηση ξένων γλωσσών. Η αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από τα μυστικά, τα όνειρα και τις ελπίδες.

Μια σκηνή από την “Οδύσσεια του Βάση”…

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ

Ο Βασίλης Παπαθεοχάρης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1980.Το 2002 ξεκίνησε να σπουδάζει «Κινηματογράφο και Βίντεο – Θεωρία και Παραγωγή» στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2005. To 2007 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σκηνοθεσία στο Studios Ciudad de la Luz στο Αλικάντε. Από το 2007 έως και το 2017 δούλεψε σε διάφορες ταινίες μεγάλου μήκους ως βοηθός σκηνοθέτη, παραγωγής αλλά και σεναρίου δίπλα σε έμπειρους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Τζον Ίρβιν, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Όνορ Μπλάκμαν, Τζακ Χιούστον, Κάρμεν Μάουρα, Μίνα Σουβάρι κ.ά.), καθώς και με τον Γάλλο συγγραφέα λογοτεχνίας Μισέλ Ουελμπέκ στην ταινία του με τίτλο La Possibilité d’uneîle. Το ίδιο χρονικό διάστημα o Βασίλης Παπαθεοχάρης σκηνοθετεί δύο ταινίες μικρού μήκους (Full circle, Divine the day) Στην πρώτη έχει δίπλα του σε όλα τα γυρίσματα σαν μέντορα τον Ιταλό σκηνοθέτη σπαγκέτι γουέστερν Ένζο Καστελάρι (Keoma, The Inglorious Bastards) ο οποίος κάνει και μια guest-star εμφάνιση στην ταινία. Το 2019 γράφει και σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, που προαναφέραμε. Επίσης το ίδιο έτος κερδίζει το μεγάλο βραβείο χρηματοδότησης τηλεοπτικής σειράς στο CIFF Market των Κανάριων Νήσων για τη σειρά Age of Silence η οποία βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προ-παραγωγής, με τα γυρίσματα της να έχουν οριστεί για τον Ιούνιο του 2021.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δεν παρέλειψε (σε αντίθεση με ο,τι “ξεχνούν” να πράξουν κάποιοι λαμπεροί σταρ σε άλλους χώρους) να μιλήσει με θέρμη για την πόλη την οποία υπεραγαπά καθώς εδώ ζει και η οικογένειά του που έχει ασφαλώς κάθε λόγο να είναι περήφανη για την πορεία του.

Θ.Κ.