Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους Θεσσαλούς αγρότες στο άκουσμα της είδησης από τον πρωθυπουργό ότι θα πάρουν επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μόνο οι νέοι αγρότες και αυτοί που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Εκτιμάται ότι το μέτρο αφορά περίπου το 30% του αγροτικού κόσμου και το υπόλοιπο 70% παραμένει ακάλυπτο στις υπέρογκες αυξήσεις του πετρελαίου και γενικότερα της ενέργειας και των εφοδίων. Αρκετοί αγρότες από σήμερα το πρωί σπεύδουν να εγγραφούν σε συνεταιρισμούς, για να επωφεληθούν του μέτρου το 2022 , αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν νοούνται ενεργοί σε συνεργατικό σχήμα αν δεν κάνουν τη διακίνηση των προϊόντων τους μέσω του συνεταιρισμού ή της ομάδας παραγωγών.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη συμπεριφορά υπήρξε και προ τριετίας όταν έσπευδαν αγρότες να εγγραφούν σε συνεταιρισμούς για να γλιτώσουν το φόρο επιτηδεύματος

Ενεργοί συνεταιρισμοί πάντως αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι περίπου 900, ενώ έχουν δημιουργηθεί και ισχυρές ομάδες παραγωγών.

Οι αγρότες διά του προέδρου της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζου Μαρούδα δηλώνουν ότι το μέτρο πρέπει να είναι οριζοντιο και να τους περιλαμβάνει όλους, γιατί αλλωστε υπήρξε και σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού το Μάϊο του 2019 από τη Λάρισα. Πάντως τα έξοδα θα γίνουν για τις χειμερινές καλλιέργειες τώρα, σημείωσε ο κ. Μαρούδας και το μέτρο επί της ουσίας είναι ημίμετρο.

Πως αντέδρασαν στη χθεσινή εξαγγελία Μητσοτάκη για το πετρέλαιο οι Θεσσαλοί αγρότες

Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση δίνει ακόμη ένα κίνητρο προς τους αγρότες να συνεταιρισθούν, για να ανταπξέλθουν στον ανταγωνισμό, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να πατάξει τη μαύρη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, αφού οι πωλήσεις προϊόντων μέσω συνεταιρισμών συνοδεύονται πάντα από τιμολόγια. Εκτιμάται ότι το κόστος της επιστροφής του ΕΦΚ μπορεί να αποσβεστεί από την είσπραξη φόρων που μέχρι τώρα δεν εισπράτονταν από τον αγροτικό κόσμο.

Απαραίτητο πάντως θεωρούν οι γεωπόνοι είναι να υπάρξουν διευκρινήσεις για το μέτρο, αφού οι κύριες καλλιέργειες που είναι το στάρι το βαμβάκι και το καλαμπόκι στη Θεσσαλία, δεν έχουν ως επί το πλείστον ομάδες παραγωγών και οι ενεργοί συνεταιρισμοί που διακινούν αυτά τα προϊόντα είναι ελάχιστοι(στο βαμβάκι για παράδειγμα δεν υπάρχει ανάλογος συνεταιρισμός) άρα αυτοί οι αγρότες αποκελιόνταθ του μέτρου και έτσι δημιουργούνται αδικίες.

Βέβαια παραμένει ως διαπίστωση ότι είμαστε η χώρα με τον τριπλάσιο ειδικό φόρ κατανάλωσης σε ενέργεια και καύσυμα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και αυτόπλήττει και τους υπόλοιπους κλάδους της πραγματικής οικονομίας, όπως τη μεταποίηση και τον κλάδο των μεταφορών…