Πότε θα επαναλειτουργήσει η Δημοτική Πινακοθήκη;

SONY DSC

Ανοίγουν από αύριο τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού στη χώρα, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων του lockdown.
Ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για την δημοτική πινακοθήκη Καρδίτσας που θα παραμείνει κλειστή για το κοινό, καθώς δεν έχουν επουλωθεί ακόμη οι βαθιές «πληγές» που άφησε το πέρασμα των καταστροφικών λασπόνερων του «Ιανού».
Από το Δήμο Καρδίτσας προ διμήνου ολοκληρώθηκε η τεχνική έκθεση η οποία καταγράφει ακριβώς τις ζημιές που προκλήθηκαν και εκτιμά το ύψος του κόστους αποκατάστασής τους σε 450.000 ευρώ τουλάχιστον, ώστε να επανέλθει το κτίριο της πινακοθήκης και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του στη προτέρα κατασταση.
Στις τάξεις του ΔΟΠΑΚ και της Δημοτικής Αρχής, υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της; Και κυρίως τί γίνεται με τα έργα τέχνης που φυλάσσονταν στη Δημοτική Πινακοθήκη; Έργα τα οποία αποτελούν την «καρδιά» του φορέα και για την αποκατάσταση των οποίων απαιτούνται μακροχρόνιες και εξειδικευμένες εργασίες, όπως έχει γράψει και στο παρελθόν ο «Νέος Αγών».
Η πολιτεία και ιδίως το αρμόδιο υπουργείο καλούνται να συνδράμουν στη διάσωση των έργων με την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης και του προσωπικού (επιστημονικού- τεχνικού) που απαιτείται για το σκοπό αυτό. Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι το τμήμα συντήρησης αρχείων του ΚΚΕ, έχει προσφερθεί να παράσχει βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή, δίχως όμως να υπάρχει κάποια εξέλιξη σε ότι αφορά την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης.Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραμείνει κλειστή για το κοινό και θα λειτουργεί μόνον η βιβλιοθήκη της (απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία).
Κ. Π.