Την ώρα που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις στενάζουν λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει όλη την Ευρώπη.
Και την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να προχωρήσουν τα υδροηλεκτρικά έργα στη χώρα, ώστε να επέλθει εξορθολογισμός στις τιμές χονδρικής και το ενεργειακό μείγμα να μην επιβαρύνεται από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε μέσα στις γιορτές
να συναντηθεί με τον Γιώργο Χονδρό το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσοχώρα, που πρωτοστατεί τα τελευταία 30 χρόνια ως εκπρόσωπος των κατακλυζόμενων κατοίκων του χωριού και ζητά να γκρεμιστεί το φράγμα που κόστισε μέχρι στιγμής περίπου 1 δις ευρώ με σημερινές τιμές στο ελληνικό δημόσιο.
Και σα να μην έφτανε αυτό η πρώην υπουργός και αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της προ δεκαημέρου στο MEGA περιχαρής ανακοίνωνε ότι είχε διαφωνήσει στις αρχές της δεκαετίας του 90 με τον αείμνηστο τότε πρωθυπουργό και πατέρα της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είχε καταψηφίσει στη Βουλή το έργο εκτροπής του Αχελώου, γιατί πιστεύει ότι θα επιφέρει ζημιά στην Ευρυτανία (ήταν τότε βουλευτής Ευρυτανίας)… Προφανώς για έναν ανεξήγητο λόγο, διότι θεωρεί ότι δεν θα επαρκούν τα νερά για το φράγμα των Κρεμαστών, που είναι ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα της ΔΕΗ στην περιοχή.
Την ώρα λοιπόν που συμβαίνουν όλα αυτά τα περίεργα σε μία χώρα όπου περισσεύουν τα συνθήματα και ο λαϊκισμός, αλλά και η ημιμάθεια στο πολιτικό προσωπικό της , πληροφορούμαστε από το meteo.gr, ότι είχαμε βροχοπτώσεις ρεκόρ στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στη λεκάνη απορροής του Αχελώου. Συγκεκριμένα ο μετεωρολογικός σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας κατέγραψε ετήσιο ύψος βροχόπτωσης 3.761 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ετήσιας βροχόπτωσης για όλους τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στα 15 χρόνια λειτουργίας του. Ακολούθησαν Παραμυθιά Θεσπρωτίας με 2969 χιλιοστά, Λεπιανά Άρτας με 2569 και Δερβίζιανα Ιωαννίνων με 2569.
Είναι προφανές ότι οι πρωτοφανείς αυτές ποσότητες νερού κατέληξαν μέσω του Αχελώου στο Ιόνιο, αφού δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το φράγμα της Μεσοχώρας, ενώ παραμένει ημιτελές το φράγμα της Συκιάς, έργα που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν μέχρι και 4 λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και να μειώσουν ακόμη και κατά 40% το κόστος της κιλοβατώρας.
Κατά τα άλλα χρηματοδοτείται με 250 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά κονδύλια έργο της ΤΕΡΝΑ –ενεργειακή για αντλησοταμίευση στο φράγμα της Αμφιλοχίας στον Αχελώο, ώστε να δημιουργηθεί με τη μέθοδο αυτή αποθήκη συσσώρευσης ενέργειας (μπαταρία), ενώ με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσε να λειτουργεί και το φράγμα της Συκιάς.
Και επειδή τα παραπάνω στοιχεία ρεκόρ ύψους βροχοπτώσεων, είναι και αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ας έχουν υπόψη τους όσοι με περισσή ευκολία σχεδιάζουν επί χάρτου το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της χώρας και τούτο. Κλιματική κρίση σημαίνει «κύκλους» πολυομβρίας και ανομβρίας.
Όταν θα έρθει η περίοδος ξηρασίας αλήθεια ποιος θα θυμάται ότι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατέληγαν πριν πλημμυρίσουν την Αιτωλοακαρνανία στη θάλασσα, αντί να αποθηκεύονται προς όφελος και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας και της παραγωγής τροφίμων στη θεσσαλική πεδιάδα, αλλά και της περιβαλλοντικής αποκατάστασής της;
Ποιός θυμάται άραγε ότι στην Καρδίτσα έφτασαν 12 ώρες βροχόπτωσης το Σεπτέμβρη του 2020 για να πλημμυρίσει η πόλη και ο κάμπος, αφού κανείς από την κυβέρνηση ή την περιφέρεια δεν είχε κάνει τα τελευταία 20 χρόνια ένα σοβαρό έργο αντιπλημμυρικής της προστασίας, ενώ δεν είχαν καν καθαριστεί τα ποτάμια γύρω από την πόλη.
Ποιος θα θυμάται τώρα που με σπουδή και με απευθείας αναθέσεις ή ΣΔΙΤ τρέχουν έργα που είχαν ξεχάσει στα συρτάρια των υπουργείων επί δεκαετίες όπως τα έργα του φράγματος Μουζακίου στον Πάμιισο και Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων , που και τον κάμπο θα προστάτευαν και υδροηλεκτρική ενέργεια θα προσέφεραν;
Καλόν είναι οι πολιτικοί μας αυτές τις μέρες που η παραλλαγή «όμικρον» τα σκιάζει όλα να καθίσουν σπίτι και να δουν την ταινία «don’t look up» όπου οι πολιτικοί ταγοί έκλειναν τα μάτια στο μετεωρίτη που ερχόταν να καταστρέψει τη γη, εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα, για να κατανοήσουν ότι ο λαϊκισμός και η ημιμάθεια οδηγούν σε πολιτικό στραβισμό που τους κάνει αδύναμους
να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον «Αρμαγεδδώνα» του υποσιτισμού, της φτώχειας και της πολιτικής ανομβρίας που θα επικρατεί τα προσεχή χρόνια στη χώρα…
«Ν.Α.»