Τον επανυπολογισμό των οφειλών που έχουν δημιουργήσει χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες εξαιτίας της κρίσης, με βάση το νέο σύστημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στον νόμο Κατρούγκαλου, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των αλλαγών που διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο φάκελος με την ελληνική πρόταση βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ήδη πραγματοποιείται διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στον φάκελο περιλαμβάνεται η πρόταση για διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν για τεχνικούς λόγους να υπαχθούν έως τώρα στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ειδικά, λοιπόν, για τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και εκτιμώνται σε 15,8 δισ. ευρώ επί συνόλου 33,8 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι το παλαιό σύστημα αποδεδειγμένα εκτίναξε τις οφειλές σε δυσθεώρητα ύψη, αφού τις επέβαλλε σε πλασματικά εισοδήματα που αυξάνονταν ανά τριετία βάσει των ετών ασφάλισης.