Σβήνει η Χριστουγεννιάτικη ελπίδα ανάκαμψης για τους Καρδιτσιώτες εμπόρους

Ρ. Νιάκα: «Το click away ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες»

Mε το χειρότερο σενάριο κλείνει μια έτσι κι αλλιώς καταστροφική χρονιά για τον εμπορικό κόσμο του Νομού και την τοπική αγορά.
Η χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση για τη συνέχιση αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια έως τις 7 Ιανουαρίου, έβαλε «ταφόπλακα» σε όποια ελπίδα είχαν οι έμποροι της Καρδίτσας για ανάκαμψη, να λειτουργήσει δηλαδή έστω και στοιχειωδώς η αγορά και να μπορέσουν να τζιράρουν. Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επειδή οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Οι αγορές με συγκεκριμένη σε καμία περίπτωση δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής στη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής αγοράς.
«Δυστυχώς το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώνεται. Η εμπορική αγορά της Καρδίτσας στηρίζεται στις δύο εορταστικές περιόδους, του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Η απώλεια και της δεύτερης εορταστικής περιόδου πλέον φαντάζει ως το τελειωτικό χτύπημα για τους περισσότερους εμπόρους της Καρδίτσας που εκτός των άλλων κλήθηκαν να σηκώσουν τις ζημιές και την απώλεια του τζίρου που είχαν από το χτύπημα του Ιανού» σχολιάζει στο «Νεο Αγώνα» η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα.

Η αντιπρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα

«Το click away
ευνοεί τους μεγάλους»

Σε ότι αφορά το περιβόητο «click away», υπενθυμίζει τη δήλωσή της που είχε κάνει μέσω της εφημερίδας, ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει πεδίο εφαρμογής στα καταστήματα της τοπικής αγοράς και ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις- αλυσίδες που διαθέτουν οργανωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα.
«Σαφώς η υγεία προέχει. Οι αποφάσεις που λήφθησαν στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας είναι ένα θέμα που αφορά τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Βλέπουμε όμως οτι έχουμε ξεπεράσει το έναν μήνα καραντίνα και η ζωή δεν έχει επιστρέψει έστω και μερικώς στην κανονικότητα. Οι επαγγελματίες πλήττονται βάναυσα, με τη χρονιά να είναι καταστροφική, χειρότερη και από την εποχή των μνημονίων» αναφέρει η κ. Νιάκα. Προσθέτει ότι για ακόμη μια φορά προϊόντα θα μείνουν σε στοκ και πλέον έχει τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων για τη νέα χρονιά, ενώ εν αμφιβόλλω τίθεται ακόμη και η επιβίωση πολλών μικρομεσαίων εμπόρων.
«Δίχως μέτρα, έρχονται
δραματικές επιπτώσεις»

Τέλος υπογραμμίζει ότι αν δεν στηριχθούν πρακτικά και γενναιόδωρα οι μικρομεσαίοι που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των τοπικών οικονομικών της επαρχίας και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για την κοινωνία.