Στο Νομό Καρδίτσας βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.



Λ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Αρχικά η κ. Αγγελοπούλου επισκέφθηκε την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καρδίτσας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», με προτεινόμενο έργο τη δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-χρόνου άγραφον».

Την κ. Αγγελοπούλου υποδέχθηκε ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό. Ακολούθησε σύσκεψη – συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Καρδίτσας κ. Γ.Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ.Νούσιος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Στεργιόπουλος Θ., οι αντιδήμαρχοι κ. Απ. Θέος και η κ. Β. Ξηροφώτου, εκπρόσωποι επαγγελματιών της περιοχής από τον κλάδο του Τουρισμού, τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, κ.α.

Ο δήμαρχος στο καλωσόρισμά του ανέφερε ότι είναι χαρά και τιμή για το δήμο η επίσκεψη της προέδρου και ευχαρίστησε την ίδια και τα στελέχη της Επιτροπής 2021, η οποία υιοθέτησε την πρόταση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Αναφερόμενος στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που εντάχθηκε ο δήμαρχος είπε ότι «Πρόκειται για ένα μοναδικό για τη χώρα σημείο αναφοράς που δημιουργεί προστιθέμενη αξία όχι μόνο στη λίμνη Πλαστήρα, αλλά την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και την ίδια τη χώρα διότι με την εικαστική του ολοκλήρωση, η Σύγχρονη Τέχνη αποκτά ένα μοναδικό σημείο αναφοράς». Επίσης ο κ. Νάνος αναφέρθηκε στις άλλες εκδηλώσεις του Δήμου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξης της Λίμνης.

Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στο καλωσόρισμά του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Ιανό», αλλά και τη δημιουργία υποδομών για την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης.

Η κ. Αγγελοπούλου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ομορφιά της λίμνης και στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της χώρας, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Αναφερόμενη στην πρόταση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα είπε ότι είναι μια σύγχρονη ματιά της Ιστορίας, η οποία συνδέεται με την Τοπική Οικονομία, κάτι που είναι ένα από τα κριτήρια της Επιτροπής 2021 για την αξιολόγηση των προτάσεων.

Ακολούθησε τοποθέτηση των επαγγελματιών της περιοχής, αναφέροντας ο καθένας τις δικές του διαπιστώσεις και προτάσεις. Έγινε ζωντανός διάλογος με την κ. Αγγελοπούλου, η οποία ήταν καλά ενημερωμένη για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι βουλευτές κ. Κωτσός, και η κ. Α. Σκόνδρα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης.

Ακολούθως επισκέφθηκαν το Μορφοβούνι και ειδικότερα το χώρο του μνημείου και του αεροσκάφους που έστησαν η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, αποδίδοντας συμβολικά την οφειλόμενη τιμή στον αντιπτέραρχο Γιώργο Μπαλταδώρο, ο οποίος έπεσε σε διατεταγμένη αποστολή. Εκτός της αναφοράς στον ήρωα, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα παρουσίασε το σημείο που πρόκειται να αναπτυχθεί το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και την προεπαναστατική σημαία των Αγράφων η οποία είναι το πρώτο έργο που έχει συμβολικά τοποθετηθεί εκεί.

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ
Aκολούθως η πρόεδρος της Επιτροπής επισκέφθηκε το Μαυρομμάτι, γενέτειρα του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης.

Η κ. Αγγελοπούλου επισκέφθηκε το Μαυρομμάτι όπου την υποδέχθηκαν θερμά ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθη, τοπικοί φορείς και κάτοικοι. Κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Γεωργίου Καραισκάκη στην πλατεία του Μαυρομματίου. Ακολούθως επισκέφθηκε το σπίτι όπου έζησε ο ήρωας μέχρι τα 16 χρόνια του περίπου και το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Εκεί ενημερώθηκε από τον κ. Στάθη για την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Μουζακίου, στο πλαίσιο του προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου.
Η κ. Ασγγελοπούλου-Δασκαλάκη εντυπωσιάστηκε από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο και δήλωσε ενθουσιασμένη από την πρόταση του Δήμου Μουζακίου για το ψηφιακό μουσείο.
Ο κ. Στάθης προσέφερε στην ίδια τοπικά προϊόντακαι το βιβλίου του κ. Βλάχου για τον Γ. Καραΐσκάκη ενώ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου της προσέφερε το λεύκωμα για τα Άγραφα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τελευταίος σταθμός η Καρδίτσα. Την κ. Αγγελοπούλου συνοδευόμενη από τον πρώην Δήμαρχο Καρδίτσας και συνεργάτη της κ. Αθανάσιο Καταρντζή, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Αφού περπάτησε μέσα στην πόλη και έκανε rapid test στην πλατεία Πλαστηρα, επισκέφθηκε το Μουσείο της Πόλης και στη συνέχεια τα γραφεία του Ομίλου «Καραγκούνα». Η παρουσία της στην Καρδίτσα κλείνει με τις συναντήσεις που θα έχει στο Δημαρχείο Καρδίτσας με εκπροσώπους φορέων της περιοχής.