Ανοίγουν από μεθαύριο Τετάρτη τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-24 – Κανονικά με AstraZeneca η 2η δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί – Εξαίρεση όσοι έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες – Κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας – Στην ενημέρωση συμμετέχουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 ενημερώνουν αυτήν την ώρα από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερά πτωτική τάση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω των εμβολιασμών.

Προ διμήνου η εθνική επιτροπή εμβολιασμών είχε αξιολογήσει την πολύ σπάνια περίπτωση θρομβώσεων. Τότε η κυκλοφορία του ιού ήταν μεγαλύτερη και ο κίνδυνος από covid συντριπτικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά τον Απρίλιο είχαμε 105 θανάτους ανά εβδομάδα και 77 στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών.

Στην παρούσα φάση η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται να γίνεται 1η δόση με AstraZeneca στους άνω των 60 ετών -ηλικιακή ομάδα στην οποία το όφελος υπερτερεί συντριπτικά έναντι του κινδύνου

Για τη 2η δόση παραμένει η σύσταση για AstraZeneca, σε όσους έχουν κάνει με αυτό το εμβόλιο την πρώτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος: 1,3 περιστατικά θρόμωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr.