Με σημαντική καθυστέρηση σε σύγκριση με τις προαναγγελίες που προηγήθηκαν, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ» προκειμένου να υποδεχτεί τις αιτήσεις των Καρδιτσιωτών και συνολικότερα των πολιτών της χώρας για την ενεργειακή αναβάθμιση των μονοκατοικιών και των διαμερισμάτων τους.

Το Νέο Πρόγραμμα που μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν, προβλέπει τόσο σημαντική αύξηση των ποσοστών επιδότησης των εκμισθούμενων κατοικιών, από το 40% σε έως και 65%, όσο και τη δυνατότητα επιδότησης κατοικιών που αγοράστηκαν φέτος, στοχεύει στην αναβάθμιση κατά 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο.

Με δεδομένο ότι για τη Θεσσαλία το ποσό που προϋπολογίστηκε είναι σχεδόν στο μισό του προηγούμενου κύκλου σημαίνει ότι οι αιτήσεις που θα εγκριθούν θα είναι λιγότερες. Θυμίζουμε πως από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον τελευταίο κύκλο του «Εξοικονομώ» είχαν υποβληθεί 7.922 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί μόνο 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ από προϋπολογισμό 84 εκατ. ευρώ. Τώρα ο προϋπολογισμός είναι 47,2 εκατ ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 12,3 εκ ευρώ για το Ν. Καρδίτσας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2021. gov.gr, ενώ άμεσα θα δοθεί και τηλεφωνικό κέντρο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όπου θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για κάθε απορία. Ήδη για του μηχανικούς το ΤΕΕ έθεσε σε λειτουργία «help desk» για να καλούν στο τηλέφωνο 210-444.1200 και να στέλνουν email στο tee.eco.helpdeskΑΤcentral.tee.gr.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή έως τις 31 Ιανουαρίου. Η υπαγωγή αιτήσεων θα γίνεται με τη μέθοδο της Συγκριτικής Αξιολόγησης. Δηλαδή μετά την υποβολή θα ανακοινώνεται η βαθμολογία του κάθε αιτούντα αν και θα μπορεί να υπολογιστεί από πριν. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής και αφού εκδοθούν και οριστικοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης, θα καταρτίζεται ο πίνακας υπαγωγής αιτήσεων, βάσει των δεδομένων διαθέσιμων πόρων του προγράμματος ανά Νομό.

Σημειώνεται πως το Νέο Πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Μεταξύ των σημαντικότερων διαφορών είναι η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Επίσης για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 600 εκατ. του Προγράμματος για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Αναλυτικότερα στην έντυπη εκδοση του «Νέου Αγώνα»