Καταπέλτης ήταν ο γνωστός υπερασπιστής του Αχελώου, ο γεωπόνος Κώστας Γκούμας για τις αβελτηρίες και τις παραλήψεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και τη μελέτη που είχε εκπονηθεί για το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ» στη «Θεσσαλία Τηλεόραση».

Ο κ. Γκούμας επισήμανε πως τα διαχειριστικά σχέδια έχουν αναδείξει πως λόγω της έλλειψης επιφανειακών υδάτων και της υπεράντλησης στη Θεσσαλία τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήθηκε ένα υδατικό έλλειμμα στον υπόγειο υδροφορέα, της τάξης των 3 δις κυβικών μέτρων νερού, κάτι που παραδέχτηκε ερχόμενος στη Λάρισα το 2017 και ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Αυτό το έλλειμμα οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε. Το χρωσταμε τις επόμενες γενιές και στο περιβάλλον, είπε ο κ. Γκούμας. και τι πρότεινε η κατά παραγγελία μελέτη Φάμελλου για την αντικατάστασή του, συμπλήρωσε:

Να κάνουμε εξοικονόμηση νερού 50 εκατομ. κυβ, μέτρων ετησίως κάτι που σημαίνει ότι το περιβάλλον στη Θεσσαλία θα αποκατασταθεί στα επόμενα 60 χρόνια!

Για να συμπληρώσει πως αν δεν προχωρούσαμε τον Αχελώο, αλλά κάναμε τα μικρά και μεσαία φράγματα που υποδείκνυε η μελέτη των διαχειριστικών σχεδίων για να αποκλείσει -καθ΄υοπόδειξιν Φάμελλου- τα 250 εκατομ. κυβ, μέτρα νερού ετησίως που θα έρθουν από τον Αχελώο θα απαιτούνταν 10 χρόνια περίπου για να ωριμάσουν και άλλα τόσα για να κατασκευαστούν και ένα ποσό της τάξης των 1,2 δις ευρώ. Ενώ για την ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και της σήραγγας της Δρακότρυπας που επί της ουσίας είναι τα έργα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο απαιτούνται 5 χρόνια και περί τα 300 εκατομ. ευρώ…

Δείτε τα όσα σημαντικά είπε ο κ. Γκούμας στην εκπομπή