Στην Καρδίτσα η πρώτη τεχνική συνάντηση για το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ στη χώρα

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ TOYΣ *Πραγματοποιήθηκε παρουσία του Χρ. Τριαντόπουλου, υπό τον συντονισμό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Η προωθούμενη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΕΒ αποτέλεσε

αντικείμενο συνάντησης τεχνικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της  Παρασκευής στην Καρδίτσα παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, υπό την οργάνωση και τον συντονισμό της Διοίκησης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Στην εν λόγω συνάντηση, που είναι η πρώτη που έχει πραγματοποιηθεί στην χώρα,  συμμετείχαν οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Καρδίτσας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Νούσιος, ο θεματικός  Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, o Πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Ζυγογιάννης, η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια ερευνών του Οργανισμού «διαΝΕΟσις», ο Καθηγητής Νικόλαος Δέρκας, ως εκπρόσωποι της επιστημονικής επιτροπής που έχουν αναλάβει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων για το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ.

Συμμετείχαν επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η πολιτική ηγεσία έχει αναθέσει στον Οργανισμό «διαΝΕΟσις» τη διερεύνηση της κατάστασης που επικρατεί στους ΤΟΕΒ της χώρας (έλεγχος βιωσιμότητας, προβλήματα, στρεβλώσεις κλπ) και τη σύνταξη μιας ολιστικής μελέτης μεταρρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας τους, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του νερού. Με τη σειρά της η «διαΝΕΟσις» έχει ορίσει επιστημονική επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν στην προχθεσινή τεχνική συνάντηση, όπου παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις – σενάρια για το νέο πλαίσιο λειτουργίας που προωθείται από την Κυβέρνηση.

Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και το κόστος του νερού, τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και με την έλλειψη προσωπικού. Οι μελετητές ανέλυσαν λεπτομερώς τις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ τοποθετήθηκαν όλοι οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ του νομού, εκφράζοντας απορίες και καταθέτοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Ο κ. Τριαντόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του από την συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των φορέων σε τοπικό επίπεδο, ενώ αναφερόμενος στο αντικείμενο της συνάντησης, εξήγησε τις προθέσεις της Κυβέρνησης, και επισήμανε ότι στόχος είναι η προώθηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας, που ειδικά για την Καρδίτσα ο τομέας αυτός είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Παράλληλα εξήρε το ρόλο και τη λειτουργία των τοπικών Οργανισμών και ιδιαίτερα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, κάνοντας αναφορά στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο Οργανισμός για την κατάθεση της μελέτης του νέου κλειστού αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού. Δήλωσε την ικανοποίηση του για τις γόνιμες παρατηρήσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων Προέδρων των ΤΟΕΒ του νομού.

Την τεχνική συνάντηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός, ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, και στο πρόσωπο του Υφυπουργού συνεχάρη την Πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για την διαμόρφωση νέου σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών, ένα θέμα που παρόλη την σημαντικότητα του, έμενε στην αφάνεια για πάρα πολλά χρόνια.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα