Η ολοκλήρωση του κτιρίου θα δώσει ώθηση στις κοινωνικές δράσεις της τοπικής εκκλησίας

Ένα πραγματικό πνευματικό κέντρο το οποίο θα μπορεί να αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, επιθυμεί να δημιουργήσει στο από χρόνια εγκαταλελειμμένο κτίριο της Ευαγγελιστρίας, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Αυτό θα επιτευχθεί με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 3,4 εκ. ευρώ, πράξη που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Κ. Αγοραστό. Η αγαστή συνεργασία που έχουν αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος και ο κ. Αγοραστός είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και όχι μόνο, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κοινωνικού έργου της τοπικής εκκλησίας.

Όπως είναι γνωστό το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και τώρα στεγάζει το “Σπίτι της Αγάπης” κατασκευάστηκε το 1970 με σκοπό να διαμορφωθεί μεταξύ άλλων ως Οικοτροφείο Θηλέων. Εκ τότε και παρόλο που οι εργασίες είχαν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα με αρκετές αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό το εργο εγκαταλείφθηκε ημιτελές και η μοναδική δραστηριότητα που φιλοξενεί μέχρι και σημερα είναι αυτή του “Σπιτιού της Αγάπης”.

Με την ένταξη του έργου στο προαναφερθέν χρηματοδοτικό πρόγραμμα το κτίριο θα μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη και θα στεγάσει μια σειρά από δράσεις της τοπικής εκκλησίας διευκολύνοντας τα μέγιστα το έργο της.

Οι χρήσεις ανά όροφο

Το κτίριο είναι τετραώροφο. Όπως προαναφέρθηκε στο ισόγειο φιλοξενείται το “Σπίτι της Αγάπης” και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο πρώτος όροφος είναι διαμορφωμένος ενιαίος ως χώρος πολλαπλών χρήσεων για Διδακτικές, Πολιτιστικές, Μορφωτικές και Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Οι αλλαγές που θα γίνουν εντοπίζονται στη διαφορετική διαρρύθμιση της υπάρχουσας ενιαίας Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, που θα ονομάζεται πλέον Αίθουσα Ψυχαγωγικών, Κοινωνικών, Πολιτιστικών, Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και θα έχει μορφή αμφιθεάτρου, με την δημιουργία Προθαλάμου και βοηθητικών χώρων (καμαρίνια με WC Ανδρών – Γυναικών και WC ΑμΕΑ) για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Η χρήση και αυτού του ορόφου παραμένει επί της ουσίας η ίδια, εφόσον διατηρεί τον διδασκαλικό της χαρακτήρα με διαφορετική όμως διαμερισμάτωση.

Στην Οικοδομική Άδεια του 1970 η προβλεπόμενη χρήση του 2ου Ορόφου ήταν δωμάτια φιλοξενίας με τα αντίστοιχα W.C. Η εσωτερική διαρρύθμιση του ορόφου κατασκευάστηκε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την ανωτέρω Οικοδομική Άδεια, είναι όμως ημιτελής.

Οι αλλαγές που θα γίνουν εντοπίζονται στη διαφορετική διαρρύθμιση με την δημιουργία χώρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ομαδικής και ατομικής) ευπαθών ομάδων καθώς και χώρων τράπεζας ιματίων, χρήση που διαφέρει από αυτή που προβλέπονταν στην αρχική άδεια.

Η προβλεπόμενη χρήση του 3ου Ορόφου ήταν επίσης δωμάτια φιλοξενίας με τα αντίστοιχα W.C.

Τα οποία άρχισαν να κατασκευάζονται παρέμειναν όμως ημιτελή.

Οι αλλαγές που θα γίνου εντοπίζονται στην αποπεράτωση και διαφορετική διαρρύθμιση με την δημιουργία Εκπαιδευτηρίου και Χώρων Κοινωνικών Φροντιστηρίων.

Τελος ο 4ος όροφος κατασκευάστηκε καθ’ υπέρβαση της αρχικής Οικοδομικής Αδείας ως Ξενώνας Φιλοξενίας, χρήση που προβλέπονταν στους 2ο και 3ο ορόφους. Η αλλαγή αυτή κατά την κατασκευή του κτιρίου κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών στα πλαίσια της λειτουργίας του κτιρίου και ως χώρος προσωρινής διαμονής (φιλοξενίας) λόγω του προνοιακού και φιλανθρωπικού του χαρακτήρα.

Οι αλλαγές που θα γίνουν εντοπίζονται στην αποπεράτωση του Ξενώνα Φιλοξενίας, χρήση που όπως αναφέρθηκε προϋπήρχε στην αρχική άδεια καθώς και  ενός Χώρου Θρησκευτικής Λατρείας.