Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν ενεργεί ανεξάρτητα στις διαπραγματεύσεις και λαμβάνει εντολές από την Ουάσινγκτον – «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», είπε ο Ζελένσκι
Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να γίνει την Πέμπτη, όμως «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να τις αναβάλει», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι το Κίεβο δεν ενεργεί ανεξάρτητα στις διαπραγματεύσεις.

«Και πάλι, η ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι- αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Λαβρόφ.

O Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου την «μια ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μετά την αποτυχία του Κιέβου να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς μέσω των συμφωνιών του Μινσκ και τις «κρυφές απειλές για απόκτηση πυρηνικών όπλων»«.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και σημείωσε ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι «ελάχιστες», όπως είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η μόνη εναλλακτική λύση στις κυρώσεις είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, όμως -όπως πρόσθεσε- ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος.

«Αν γίνει πραγματικός πόλεμος εναντίον μας, τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν [και] κατά τη γνώμη μου γίνονται τέτοια σχέδια», λέει.

Εν τω μεταξύ, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλά στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι δημοσίευσε ένα νέο βίντεο.

Ισχυρίζεται ότι οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, αλλά λέει ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα.

Λέει ότι η αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας – στη στόχευση περιοχών αμάχων – δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να αντισταθεί στο σχέδιο της Μόσχας για γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά τη δική μας ελευθερία», λέει ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά την έναρξη έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου, με τη Ρωσία να κατηγορείται για βομβαρδισμούς αμάχων.