Ισχυρός μετασεισμός 5,9 ρίχτερ αναστάτωσε χθες βράδυ τους Καρδιτσιώτες – Ευθ. Λέκκας στο «Ν.Α.»: «Ενεργοποιήθηκε ο βόρειος κλάδος του ρήγματος, δεν το περιμέναμε» – Είχε προβλέψει τον μεγάλο μετασεισμό ο Κώστας Παπαζάχος

Στον… χορό των ρίχτερ κινείται από το μεσημέρι Τετάρτης η Καρδίτσα και γενικότερα η Θεσσαλία, καθώς έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 150 μετασεισμοί.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός 5,9 ρίχτερ, σημειώθηκε χθες στις 8.38 το βράδυ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Ο μετασεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Καρδίτσα, με τους πολίτες να πετάγονται πανικόβλητο ξανά έξω από τα σπίτια τους. Αναφορές για ζημιές στην περιοχή μας, δεν υπήρξαν.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη μετασεισμοί το πρωί και το μεσημέρι. Στις 11.36 το πρωί σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στη 1.10 το μεσημέρι σεισμός τεσσάρων ρίχτερ.

Ο «Νέος Αγών» επικοινώνησε χθες με τον Καρδιτσιώτη καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος τόνισε πως ενεργοποιήθηκε ο βόρειος κλάδος του ρήγματος. Δεν το περιμέναμε, είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Ερωτηθείς αν συνδέεται με το ρήγμα των Σοφάδων, ο κ. Λέκκας δήλωσε κατηγορηματικά όχι.

Ο Καρδιτσιώτης καθηγητής έκανε λόγο πως οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς δείχνει ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, ενώ υπογράμμισε πως σήμερα θα μεταβεί εκ νέου στο σημείο.

Παπαζάχος

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε κι αυτός από την πλευρά του, πως πρόκειται για άλλο ένα ρήγμα το οποίο γειτνιάζει με το υπάρχον, ωστόσο όπως είπε δεν είναι ανησυχητικό.

Ο κ. Παπαζάχος το απόγευμα μιλώντας στη «Θεσσαλία Τηλεόραση» είχε προβλέψει πως θα ακολουθήσει μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,5 ως 5,7 ρίχτερ, όπως και έγινε χθες βράδυ.

Επίσης σημείωσε ότι το 80% των μετασεισμών που πιθανόν να συνεχιστούν για τρεις μήνες ακόμη, θα το έχουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πάντως σε γενικές γραμμές στη Θεσσαλία δεν έχουν καταγραφεί σεισμοί μεγαλύτεροι από εκείνον των Σοφάδων που ήταν 7 ρίχτερ στις αρχές της δεκαετίας του -50» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.