H Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι, η ποιότητα του προϊόντος και οι προοπτικές του, καθώς και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα βρεθούν στο επίκεντρο της ενημερωτικής εσπερίδας που διοργανώνει την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.
Η εσπερίδα αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας και θα πραγματοποιηθεί στις 23 του μήνα. Εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων της ΔΟΒ τις τελευταίες ημέρες, στην προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων στην βαμβακοπαραγωγή, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να αναδειχθεί η σημασία της καλλιέργειας του βαμβακιού για τη χώρα μας.
Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ, στην οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά αποτελέσματα για την ποιότητα του εμπορικού βαμβακιού από το 2016 ως το 2021 καθώς και τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες στην ποιότητα. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και η απόδοσή τους σε ίνα, για το διάστημα 2016-2021.

Τα δυο προγράμματα αυτά του εκτελεί το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος στην Καρδίτσα, χρηματοδοτούνται από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και έχουν ως κύριο σκοπό, τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού το οποίο θα αποτελέσει τον Εθνικό Φάκελο Ποιότητας. Το πληροφοριακό αυτό σύστημα ποιότητας, δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο, στα χέρια των παραγωγών και των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να παραχθεί ένα τυποποιημένο ποιοτικό βαμβάκι με υπεραξία, για την καλύτερη τοποθέτησή του στη διεθνή αγορά. Επίσης, θα είναι χρήσιμο στο ΥΠΑΑΤ με σκοπό να συμβάλλει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, της κλωστοϋφαντουργίας, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, των εταιριών σποροπαραγωγής και των βαμβακοπαραγωγών.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν αφορούν την Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι, την ποιότητα του προϊόντος, το πρόγραμμα που υλοποιεί η Διεπαγγελματική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη φυτική παραγωγή, με ιδιαίτερη έμφαση στο βαμβάκι, τη θέση του ελληνικού βαμβακιού στη διεθνή αγορά και τις προοπτικές τιμών του προϊόντος για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.
Η είσοδος θα επιτρέπεται ΜΟΝΟ στους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τελευταίου τριμήνου, με ταυτόχρονη επίδειξη ταυτότητας και έντυπου/ηλεκτρονικού πιστοποιητικού, ενώ θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα λόγω της υγειονομικής πανδημίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας κ.λπ.).